Foto: TT

Transportstyrelsen vill dra in äldres körkort

Publicerad

På en veckas tid har två allvarliga trafikolyckor skett där äldre förare varit inblandade. Nu vill Transportstyrelsen ställa högre krav på äldre förare.
– Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan, säger myndighetens chefsläkare Lars Englund.

Varje år återkallar Transportstyrelsen mellan 8.000 och 9.000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. Vanliga skäl är demens, olika ögonsjukdomar eller stroke.

Det svenska systemet bygger på att läkarna ska anmäla sina patienter till myndigheten om de drabbas av sjukdomar som gör dem olämpliga som förare.

Men väldigt få läkare gör det. Enligt en nyligen genomförd undersökning från Transportstyrelsen är det exempelvis bara 10-20 procent av demensfallen som faktiskt anmäls.

LÄS MER: Hårdare regler för äldre bilister i Schweiz

”Inget bra system vi har”

I systemet finns dessutom ett undantag där läkaren kan avstå från att anmäla om han eller hon gör en muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger chefsläkare  Lars Englund.

LÄS MER: Försäkringsbolagen vill inte ta ställning om läkarkontroller för körkort

Förra året inledde Transportstyrelsen en utredning för att se om regelverket borde förändras. I många andra europeiska länder behöver exempelvis förarna genomföra obligatoriska hälsokontroller efter en viss ålder. Bland de nordiska länderna finns flera olika system.

– Det finns flera vägar vi kan gå. Man kan skärpa läkarnas anmälningsplikt och man kan införa obligatoriska periodiska kontroller. Det finns för- och nackdelar med alla system, och informationen är lite vag. Det är väldigt svårt att se vilka samband som finns mellan äldre som kör med sjukdomar.

Två olyckor på kort tid

I förra veckan skadades sex barn utanför Tierp efter att en 80-årig man kört på dem med sin bil. Enligt polisen var en förklaring till olyckan att han bländades av starkt ljus när han körde.

LÄS MER: Barn skadade i trafikolycka i Tierp

LÄS MER: Pappan till skadade barnen: ”De flög i luften”

På tisdagen omkom en kvinna i 90-årsåldern och två andra skadades utanför en vårdcentral i stockholmsförorten Högdalen. Enligt polisen skedde olyckan sedan en 84-årig kvinna råkat trampa på fel pedal, varpå hon backade in i en grupp människor.

LÄS MER: Vittnet: Bilen körde in i entrén

Lars Englund är noga med att påpeka att många äldre drabbas av trafikolyckor utan att det har något med hälsan att göra. Men olyckstyperna är samtidigt typiska för äldre med sjukdomar.

– Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som har en hjärna som inte är frisk, eller en hjärna som är långsam. Bländning av solen kan exempelvis bero på grå starr, då man upplever att det blir helt vitt när man utsätts för starkt solljus. Händer det mycket i trafiken så kan det slå slint, säger han.

Fakta: Omkomna i vägtrafiken 2016

Visa

Ålder Antal

0-17 12

18-24 31

25-44 66

45-64 72

65-74 37

75+ 52

Källa: Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

äldre i trafiken

Mer i ämnet