Trauman – så kan de påverka oss

Publicerad

Att vara med om upplevelser som att se människor dö i sin närhet, eller att tvingas fly för att rädda sitt eget liv, är något som skapar svår stress hos många människor. Det kan göra att man utvecklar symptom som kan vara svåra att förstå själv, och som skapar ännu mer oro.

Att bli traumatiserad innebär att man är med om något som är så psykiskt påfrestande att man inte klarar att hantera sina känslor kring upplevelsen – vilket gör att det som sker inte tas in i hjärnan och man kan uppleva att det som händer inte är verkligt.

Ett trauma kan göra att man får flera olika reaktioner, antingen direkt eller långt senare i livet. Man kan till exempel utveckla akut stressyndrom, fobier, kroppsliga besvär, depression eller tvångssymptom.

PTSD det vanligaste

Det allra vanligaste är att man i samband med ett trauma utvecklar posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD som det också kallas.

Om man lider av PTSD kan man bland annat uppleva:

  • Att man återupplever minnen av det som hänt, i form av flashbacks, minnesbilder och mardrömmar
  • Att man har svårt att prata om det som hänt, och undviker att tänka på det
  • Skuldkänslor och depression
  • Svårigheter att minnas delar av vad man varit med om, så kallad amnesi
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ilska
  • Sömnsvårigheter
  • Självdestruktivt beteende

I samband med en traumatisk upplevelse kan man också drabbas av akut stressyndrom, vilket påminner mycket om PTSD men visar sig under den första månaden.

”Jagad av en varg”

Det kan ibland vara svårt att upptäcka själv, men om man tror att man lider av PTSD eller något annat till följd av svåra upplevelser finns hjälp att få.

– Om man är ensam med sina tankar kan de ta över och man kan känna sig som jagad av en varg. Men sitter man med någon som man kan dela sina tankar med, så vet vi att den här vargen blir mindre, säger Astrid Jansson-Lindgren, psykoterapeut och traumabehandlare.

Om man har akuta problem kan man uppsöka akutpsykvården i sin kommun. Men man kan också uppsöka ett kris- och traumacentrum, antingen i Röda Korsets regi eller något av de landstingsdrivna – var de ligger kan du se här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.