Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre ekonomer reder ut vad dagens räntebesked betyder – och när det egentligen börjar kännas av i plånboken. Foto: SVT

Tre ekonomer om dagens räntebesked: Nykter optimism och sparande

Uppdaterad
Publicerad

Dagens räntebesked var väntat – men än är prövotiden för många hushåll inte över. Det menar tre ekonomer som SVT pratat med.

– Vi ser en ljusning, men vi behöver ha med oss att räntenivåerna kommer ligga lite högre trots sänkningar i horisonten, säger sparekonomen Shoka Åhrman.

Riksbanken meddelar att styrräntan lämnas oförändrad och ligger kvar på 4 procent. Beskedet ligger i linje med vad många banker förutspått och Riksbanken skriver själva att de i nuläget tror på en sänkning i maj eller juni.

– Ingen trodde att riksbanken skulle sänka räntan i dag, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Det här var en fråga om när den kan tänkas komma och hur många sänkningar vi kan förvänta oss.

Enligt henne märks den försiktiga optimismen redan av på bostadsmarknaden, där spekulanter börjar räkna in sänkningar i sin kommande buffert.

Ekonomen: ”Tecken på att den svåraste tiden är bakom oss”

Men den svenska ekonomin är ingen ensam ö, och fortfarande är det många faktorer som spelar in i hur den formas framöver.

– Vi ser många tecken på att vi har den svåraste tiden bakom oss, men det gäller inte alla företag och alla branscher, säger Shoka Åhrman.

– Det är många faktorer som spelar in. Arbetsmarknaden är en viktig faktor, och den privata konsumtionen likaså.

I videon ovan reder tre ekonomer ut hur man ska tolka dagens besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.