SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Tre frågor och svar om Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har medvind i opinionen. Ledaren Jonas Sjöstedt kommer sannolikt att lyfta fram regeringens sociala reformer och framhålla att det är partiets förtjänst, menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
– Det är ett ganska belåtet parti som öppnar Almedalsveckan, säger han.

I dag är det Vänsterpartiets dag. Vilka blir de viktigaste politiska budskapen?

– Jonas Sjöstedt brukar hålla ganska ideologiska tal där han fokuserar på vilken skillnad Vänsterpartiet gör genom att samarbeta med regeringen. Han lyfter ofta fram de sociala reformer regeringen har genomfört och framhåller att det är Vänsterpartiets förtjänst. Han kommer säkert också att kritisera Socialdemokraterna för de samarbetsinviter Stefan Löfven riktar till Centerpartiet och Liberalerna. Ett sådant samarbete skulle leda till en dålig regeringspolitik, menar Sjöstedt. Och så kommer han att kritisera regeringen för att inte vilja höja skatterna mer för dem som, enligt Sjöstedts språkbruk, är rika.

TV: Almedalsveckan – partaj för lobbyister eller viktig för demokratin?

Hur är läget för Vänsterpartiet i dag?

– Opinionssiffrorna har gått uppåt på senare tid så det är ett ganska belåtet parti som öppnar Almedalsveckan. Partiet har en unik position i svensk politik just nu. Det kan både vara med och påverka politiken genom budgetsamarbetet, men också bedriva oppositionspolitik i andra frågor. Och det gör sannerligen Jonas Sjöstedt. Det gäller inte bara skattepolitiken, utan också utrikespolitiken, energipolitiken och migrationspolitiken, där Vänsterpartiet har riktat hård kritik mot regeringen.

LÄS MER: En majoritet vill ha kvar det fria skolvalet

Vilka är Vänsterpartiets stora utmaningar?

– Kortsiktigt är det att tvinga regeringen att lägga fram ett lagförslag som stoppar vinster i välfärden. Men även om en sådan proposition läggs fram är det inte sannolikt att den går igenom i riksdagen. Där finns nämligen en klar majoritet bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna som säger nej. En annan utmaning för Vänsterpartiet är att övertyga Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att skrota det fria skolvalet, som partiet anser vara den viktigaste förklaringen vid sidan om friskolorna, till den växande ojämlikheten i skolan. Men det lär bli svårt eftersom en majoritet av väljarna tycker att barn och föräldrar ska få välja skola. På lite längre sikt är den stora utmaningen för partiet att hålla sig kvar i en maktposition. Gör Socialdemokraterna allvar av sitt mål att samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet efter nästa val hamnar Vänsterpartiet ute i kylan, helt utan politiskt inflytande.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet