Tre frågor till psykologen – så hanterar vi pandemin framåt

Uppdaterad
Publicerad

Psykologen Björn Hedensjö ger oss tips på hur vi står ut i oxveckorna under pandemin. 2021 blev kanske inte den nystart många hade hoppats på. Men det finns hopp.

– Det finns anledning till optimism. Vi har effektiva vaccin och jag tror att man kan börja göra försiktiga planer, säger psykologen Björn Hedensjö.

2020 blev inte det år många hade förväntat sig. För många är det svårt att veta hur man ska tänka framåt och många är oroliga. Men det finns knep enligt Björn Hedensjö.

– Problemlösning brukar vara ett bra sätt. Hur kan jag skydda mig själv och mina medresenärer, munskydd, sätta dubbdäck på cykeln så jag slipper trängas med folk. Att gå på det konkreta är ett bra sätt att hantera konkreta problem.

Ett annat problem många upplever är att se positivt på framtiden.

– Om man gör tankeexperimentet att vi inte skulle ha ett vaccin, tänk om de inte hade funkat. Då hade det varit riktigt dystert. Men nu har vi det, så tänk på tiden efter är tipset.

Se psykologen Björn Hedensjös tips i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.