Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt fick du inte elda i din trädgård – eller? Ebba Busch (KD) var noga med att ta avstånd från implementeringen av EU-lagen. Platspåseskatten och naturrestaurering är ytterligare två exempel på när kritiker hävdar att Sverige infört EU-lagar mer långtgående än vi behövt. Foto: TT/X

Tre lagar där Sverige gått längre än EU kräver

Publicerad

Det finns en bild av att Sverige ofta är ett överdrivet lydigt land som inför hårdare lagar än vad som egentligen krävs, efter besluten som fattats på EU-nivå. Politikbyrån listar tre EU-direktiv där vi gått längre än vad vi behövt.

Är Sverige ”för bra” på att införa EU-lagar? Det menar åtminstone vissa kritiker – nyligen presenterade regeringen också ett så kallat implementeringsråd som ska se till att vi inte övertolkar direktiv från EU.

Annika Ström Melin, författare och journalist, är en av de som tycker att Sverige är övernitiskt när det gäller att införa EU-lagar:

EU-direktiv

– Jag har en känsla av att man låter jurister göra för mycket av tolkningen. Och jurister måste ju finnas med, men det måste också finnas en en rimlighetsbedömning här och den tycker jag ofta fattas, säger hon i Politikbyrån.

– Det finns ju en tendens att skylla på EU att allt djävulskap kommer från Bryssel. De enda som tjänar på de här övernitiska tolkningarna är de som redan avskyr EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet