Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är viktigt att man inte låter medlemsstatens egna åsikter påverka hur man arbetar, säger Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister. Foto: Filip Huygens

EU-ja till omstridd naturrestaurering

Uppdaterad
Publicerad

Sverige säger nej, men klimat- och miljöministern gläds ändå. Sverige som ordförandeland får med sig övriga EU-länder bakom kommissionens omtalade förslag för naturrestaurering.

Land efter land på tisdagens miljöministermöte i Luxemburg gav sitt stöd till den kompromiss som det svenska ordförandeskapet i ministerrådet fört fram kring naturrestaureringen.

Till sist var det Spaniens miljöminister Teresa Ribera Rodriguez som fick siffrorna att definitivt trilla över till ett ja.

Klimatkrisen

– I dag är en dag när vi kan fira naturen, sammanfattade spanjorskan – varpå Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kunde klubba igenom godkännandet.

– Ett viktigt steg för naturen, sade Pourmokhtari.

Tackar Sverige

I klartext handlar förslaget bland annat om hur ängar och våtmarker återskapas, skogar blandas upp och grönområden byggas i städerna.

Debatten har dock gått het, sedan flera medlemsländer oroat sig över att tillräcklig hänsyn inte tagits till just deras särskilda förutsättningar. I slutändan fick dock Sveriges förhandlare stort beröm för det arbete som ligger bakom att en tillräcklig majoritet ändå kunde hittas.

– Vad ni har gjort de senaste veckorna är att införa en stor mängd manöverutrymme, sade exempelvis EU-kommissionens klimatansvarige exekutive vice ordförande Frans Timmermans.

– Ni har gjort ett enormt arbete, sade Danmarks miljöminister Magnus Heunicke.

Sverige röstade nej

Totalt gav 20 EU-länder tummen upp för förslaget, medan bland andra Polen, Nederländerna och Italien var emot.

Liksom även ordförandelandet Sverige.

– Svenska regeringen har ju sedan länge haft tydliga synpunkter om att det finns svårigheter med det här förslaget och hur det påverkar särskilt jordbrukets markanvändning och den svenska skogsförvaltningen. Så Sveriges ståndpunkt är att inte rösta igenom det här förslaget utan att rösta nej, sade Pourmokhtari på väg in till mötet.

Förslaget går nu vidare till avslutande kompromissförhandlingar med EU-parlamentet under hösten. EU-parlamentet har dock ännu inte enat sig om sin linje i frågan.

Naturrestaurering i EU

EU-kommissionen lade i juni 2022 fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en ”fortsatt och hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologiskt mångfald”. Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.

Bland annat föreslogs att andelen grönytor i städer ska ökas med minst tre procent till 2040 och fem procent till 2050. Varje medlemsland ska uppnå en rad förbättringar när det gäller allt från mängden fjärilar och fåglar till andelen skogar med träd i olika åldrar.

”När vi återställer naturen tillåter vi den att förse oss med ren luft, rent vatten och rent mat och vi gör det möjligt för den att skydda oss från det värsta i klimatkrisen”, sade klimatansvarige exekutive vice kommissionsordföranden Frans Timmermans i ett pressmeddelande om lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet