Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre svenska soldater har skadats lindrigt av en vägbomb i Mali. Bild från försvarsmakten på spaningskompaniet Mali05. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten/Swedish Armed ForcesVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre svenska soldater skadade i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska soldater i specialförbandsstyrkan Task Force Takuba har skadats i Mali. Soldaternas skador uppges vara lindriga.

– Det vi kan konstatera är att de har träffats av en vägbomb, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

På onsdagskvällen körde en svensk patrull som ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba på en vägbomb i östra Mali. Tre svenska soldater sårades lindrigt.

Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation. De har själva underrättat sina anhöriga, enligt Försvarsmakten.

Vad soldaterna gjorde på platsen vill inte Försvarsmakten kommentera.

– Det vi kan säga är att vi har en styrka som ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba. Exakt vad de gjorde kommer jag inte kunna gå in på men det vi kan konstatera är att de har träffats av en vägbomb i östra delarna i Mali, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

”Arbetet fortsätter”

Skadeläget för den tredje soldaten, som står under medicinsk observation, är okänt men beskrivs som lindrigt.

– Att de alla kunnat kontakta sina anhöriga är en viktig signal i det här, säger Jonas Olsson.

Kommer händelsen att leda till några konsekvenser för Försvarsmaktens insats i Mali?

– Vi har ett tydligt uppdrag i den här regionen och det arbetet fortsätter.

Sverige deltar tillsammans med andra nationer i insatsen i Mali och styrkan består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Insatsens fokus är att assistera, rådgiva och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna, skriver Försvarsmakten.

Se hela sändningen här.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som bland annat kan rycka ut vid oförutsedda händelser.

Den svenska enheten består av cirka 150 personer.

Sverige har sedan tidigare en militär närvaro i Mali genom FN-insatsen Minusma, med ca 215 soldater, och EU-insatsen EUTM Mali, med 8 soldater.

Under Försvarsmaktens insats i Mali har sammanlagt fyra svenskar skadats lindrigt, inklusive de tre svenskar som skadades den 21 april i år.

Den tidigare incidenten var i maj 2017, då en person efter en granatattack skadades av glassplitter.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer