Foto: TT

Tre utredningar för att få ny arbetsmarknadslagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar nu nästa steg mot en ny arbetsmarknadslagstiftning. Tre utredningar tillsätts för att se hur den så kallade las-överenskommelsen ska kunna bli lag. Vid mitten av 2022 kan den nya arbetsrätten träda i kraft.

– Nu börjar regeringens arbete på allvar. Vi har fattat beslut att tillsätta tre utredningar som har till uppgift att förverkliga det som parterna kom överens om angående trygghet och omställning innan årsskiftet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Man tillsätter alltså tre utredningar för att se hur innehållet i den så kallade las-överenskommelsen ska kunna bli lagförslag:

• Anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor.

• En ny offentlig omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

• Ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.

Ska träda i kraft 2022

Utredningarna ska vara färdiga 15 maj. Därefter ska själva lagförslaget tas fram. Vid årsskiftet tänker man sig att riksdagen ska kunna fatta beslut, och runt halvårsskiftet 2022 ska de nya reglerna på arbetsmarknaden kunna träda i kraft.

– Det här är något som är oerhört viktigt inte minst i det läge vi har, att öka trygghet både för våra företag men också för löntagarna på en arbetsmarknad där vi har många med otrygga jobb, säger Eva Nordmark.

Förra året satt arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv, PTK och LO, i förhandlingar om nya villkor på arbetsmarknaden och förändrad arbetsrätt. I oktober kom näringslivet och tjänstemännen överens om nya villkor, och i början av december anslöt sig LO-förbunden IF Metall och Kommunal efter vissa förändringar. Övriga LO säger fortfarande nej.

Partierna oense

Frågan är också politiskt sprängstoff. Centerpartiet och Liberalerna har tryckt på för att få till förändringar, vilket också står i januariavtalet, medan Vänsterpartiet hotat med en misstroendeförklaring mot regeringen om arbetsrätten försämras.

– Nu sätter de stora reformerna igång, nu ska det bli verkstad av det här nya Saltsjöbadsavtalet, säger Martin Ådahl (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

– Det ska bli klart under mandatperioden. och det innebär att man får jobba ganska hårt för att det ska bli färdigt. Å andra sidan har arbetsmarknadens parter under en väldigt lång tid förberett det här så det är väldigt genomarbetat.

”Ska fungera för alla”

Las-överenskommelsen innebär bland annat fler undantag från turordningsreglerna, större rätt till vidareutbildning och omställning och att visstidsanställningar tidigare övergår i tillsvidareanställning.

Både Eva Nordmark och Martin Ådahl menar att de kommande lagförslagen helt ska baseras på parternas överenskommelse.

– När det gäller de arbetsrättsliga delarna är det mer av teknisk karaktär. Regeringens avsikt är att förverkliga intentionerna bakom avtalet som parterna tecknade i slutet av förra året, säger Eva Nordmark.

– Meningen är att avtalet ska genomföras helt och hållet. Själva avtalet gäller inte de i offentlig sektor, men det ska fungera för alla och det har avtalet och diskussionerna tagit höjd för, säger Martin Ådahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.