Den allmänna pensionen, där bland andra Tredje AP-fonden ingår. Foto: TT

Tredje AP-fonden investerar i kärnvapen

Publicerad

Den statliga pensionsförvaltaren Tredje AP-fonden investerar svenska pensionspengar i kärnvapenrelaterade bolag.

– Vi menar att deras investeringar bryter mot den lag som trädde i kraft för tre år sedan, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, till Ekonomiekot.

Det handlar totalt om innehav på omkring en miljard kronor, fördelat på 15 svartlistade bolag som bland annat levererar system till USA:s kärnvapenprogram, enligt en granskning som Ekonomiekot gjort.

Sedan 2019 har de statliga pensionsfonderna Första till Fjärde AP-fonderna ett lagstadgat hållbarhetskrav på sig och de andra AP-fonderna har gjort sig av med sina kärnvapeninnehav, men inte Tredje AP-fonden.

I förarbetet till lagen skriver regeringen att FN:s ickespridningsavtal “innehåller ett tydligt åtagande för kärnvapenstaterna att nedrusta” och att det ”bör få återverkningar” på de allmänna pensionsfondernas investeringsbeslut, rapporterar Ekonomiekot.

– Jag är chockerad att Tredje AP-fonden har bestämt sig för att fortsätta att investera i bolag som är involverade i produktion av nya kärnvapen, säger Susi Snyder, kärnvapenexpert på nederländska fredsorganisationen Pax, till Ekonomiekot.

Men Peter Lundkvist, ägar- och hållbarhetsansvarig på Tredje AP-fonden, ser inga konflikter i saken. Han hänvisar till Etikrådets tolkning av FN:s icke-spridningsavtal.

– Det här avtalet ger kärnvapenstaterna Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA rätt att inneha och underhålla kärnvapensystemen med syfte att säkerställa deras funktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.