Sverigedemokraterna tycker att regeringen borde ha agerat tidigare för skärpta lagar. Foto: TT/Riksdagen

Nytt försök med terrorlag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade på torsdagen en bantad version av en ny terrorlag. Den innebär att samröre med terrororganisationer förbjuds, men att gå med fortsätter vara lagligt eftersom det först kräver att grundlagen ändras. Sverigedemokraterna kritiserar regeringen för att den inte kommit längre med lagstiftningen.
– Regeringen har väntat väldigt länge, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

Om förslaget till en ny terrorlag röstas igenom blir det straffbart att hjälpa terrorgrupper på olika sätt. Den som döms kan få fängelse i upp till två år, eller sex år om brottet bedöms som grovt.

– Samröre är till exempel om du hanterar vapen, hyr ut mark, eller utför transporter åt en terrororganisation, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Det kan också bli straffbart att rekrytera till samröre, att finansiera det och att resa utomlands för att hjälpa en terrororganisation. Morgan Johansson säger att regeringen hade velat gå längre men menar att den nya lagen ändå kommer att kunna göra stor skillnad.

– Vi kommer åt många aktiviteter vi inte tidigare gjorde. Dessutom får polisen möjligheten att använda hemliga tvångsmedel. Det blir lättare för polisen att rulla upp en terrorcell, säger Morgan Johansson.

Från början ville regeringen också göra det olagligt att vara med i en terrororganisation. Den delen togs bort eftersom Lagrådet anser att det strider mot föreningsfriheten, som är skyddad i grundlagen.

Morgan Johansson säger att han är öppen för att ändra i grundlagen, men då måste det fattas beslut om det två gånger i riksdagen och däremellan hållas riksdagsval.

SD vill kunna utvisa de som döms

Sverigedemokraterna uppger för SVT Nyheter att man kommer rösta för lagförslaget, som man länge efterlyst, men tycker att regeringen borde gått längre när det gäller påföljder.

– Vi vill även att de här personerna ska kunna förlora sina svenska medborgarskap och utvisas, säger partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

SD kritiserar också den rödgröna regeringen för att man inte inledde processen med att ändra i grundlagen under förra mandatperioden, så att även deltagande i terrororganisationer nu skulle kunna kriminaliseras.

– Regeringen har väntat väldigt länge. Den här typen av lagstiftning finns i andra europeiska länder som varit mer framsynta och handlingskraftiga när det gäller terrorarbetet, säger Adam Marttinen.

Den nya lagen föreslås börja gälla 1 mars nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer