Den kapade lastbil som terroristen Rakhmat Akilov använde vid terrorattacken på Drottninggatan 2017. Här syns den ha kraschat in i varuhuset Åhléns. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Arkivbild

Tredje man med koppling till Akilov fängslad i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En tredje man med kopplingar till Rakhmat Akilov, som utförde terrordådet på Drottninggatan 2017, har fängslats i Syrien. Det rapporterar TV4 Nyheterna. Mannen ska ha gett uppgifter till Akilov om hur man tillverkar en bomb.

Instruktionerna om bombtillverkningen ska ha varit detaljerade, enligt TV4 Nyheternas och Radio Free Europes granskning.

Mannen förekommer i Säpos utredning av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 och ska ha skickat sms med instruktioner till Akilov.

Sedan tidigare har två män, som tros ha varit med och radikaliserat Akilov och hjälp honom med terrordådet, gripits. Männen har aldrig identifierats av svensk polis.

Anhöriga: Säpo borde förhöra männen

Säpo vill inte kommentera om uppgifterna om männen är nya för dem eller om de kommer att förhöras.

Anhöriga till ett av dödsoffren i terrorattacken på Drottninggatan vill nu att säkerhetspolisen ska förhöra männen.

– Det är en viktig del i deras sorgeprocess att få så många svar som möjligt. De hoppas att det blir en fortsatt utredning, säger Jessica Sandberg, målsägandebiträde, till TV4 Nyheterna.

Rakhmat Akilov dödade fem personer när han körde en kapad lastbil nedför Drottninggatan i Stockholm och kraschade sedan in i varuhuset Åhléns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.