Tredubbling för djurförsäkringar

Publicerad

Kisse har kommit upp sig och blivit försäkrad. Husdjursförsäkringar är en bransch som växt lavinartat de senaste åren och katternas klassresa är mest markant.

-Från att ha varit råttfångare i stallet är den nu fullvärdig familjemedlem, säger Suzanne Burdén vid försäkringsbolaget Agria.
Sjukvårdsförsäkringar är den ena av två växande grenar inom skadeförsäkringsbranschen, husdjursförsäkringar den andra.
Den senare växer så det knakar.

2008 betalade omtänksamma och ekonomiska djurägare in över två miljarder kronor i försäkringspremier för sina kelgrisar. Det innebär i det närmaste en tredubbling på tio år.

Kattförsäkring ökar mest
-Det har ökat väldigt mycket de senaste åren och det som ökar allra mest hos oss är kattförsäkring. Förut tog man bort katten när den blev sjuk, nu vill man verkligen kunna åka till veterinären och behandla den om något händer, säger Suzanne Burdén.

En förändrad syn på husdjuren kan alltså vara en av orsakerna till ökningen. Dyrare veterinärräkningar gör också att fler djurägare vill ta en försäkring. Att operera en katt eller en hund kan kosta flera tiotals tusen kronor, men om det finns en veterinärvårdsförsäkring stannar utgiften vid någon tusenlapp för självrisken. Läkemedel får däremot djurägaren oftast stå för själv.

Såväl premienivåer som självrisker varierar kraftigt mellan de olika bolagen. För en vanlig bondkatt kan årspremien hamna på allt från 400 kronor till dryga tusenlappen, beroende på försäkringsbolag. I försäkringen ingår normalt en livförsäkring i form av ett engångsbelopp som betalas ut om djuret dör samt en veterinärvårdsförsäkring som täcker kostnader för undersökning och behandling vid sjukdom och olycksfall.

Även ormen går att försäkra
För den som vill försäkra sin råtta går det också bra. Årspremien för råtta, kanin, marsvin, hamster och mus är 320 kronor hos Agria.

Listan på andra sällskapsdjur som går att försäkra är både lång och exotisk. Där finns bland andra iller, sällskapsfågel, geckoödla, orm och leguan.

TT

Några exempel på ungefärlig årspremie för olika husdjur:

• Rottweiler, 3.300 kronor.
• Schäfer, 2.200 kronor.
• Perserkatt, 970 kronor.
• Bondkatt, 700 kronor.
• Råtta, kanin, marsvin, hamster, mus, 320 kronor.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer