Under hashtaggen ”nutmeg challenge” som sprids på sociala medier, har tonåringar börjat äta muskotnöt i berusningssyfte. Foto: TT

Giftinformationscentralen slår larm: Barn berusar sig på muskotnöt

Uppdaterad
Publicerad

Att äta muskotnöt i pulverform har blivit en ny viral trend som började på den populära ungdomsappen Tiktok. Nu varnar Giftinformationscentralen att den har kommit till Sverige. Muskotnöt i stora mängder är giftigt och kan leda till livshotande tillstånd.

Muskotnöt innehåller myristicin som i stora mängder är giftigt och hallucinatoriskt. För stora intag kan leda till illamående, hallucinationer, hjärtklappning, kramper och till och med till död.

– Vi ser en markant ökad trend av samtal om att unga tonåringar har ätit muskotnöt i berusningssyfte och därför måste vi gå ut med en varning, säger Christin Edmark som är överläkare på Giftinformationscentralen.

Ser saker som inte finns

Myristicin kan ge sänkt medvetandenivå och det visar sig genom att den som är förgiftad blir slö, får svårt att öppna ögonen och svarar inte på tilltal. I slutfasen riskerar personen att gå in i koma, och internationellt finns också dödsfall.

– Det ger också hallucinationer och barnen ser saker som inte finns. Nu när det blir varmare är vi oroliga för att fler barn går ut i det fina vädret och umgås. Vi ser alltid en ökning av förgiftningar då, säger hon.

Den virala trenden började på den populära ungdomsappen Tiktok, men finns nu på alla sociala medier under hashtaggen ”nutmeg challenge”.

Trend med kanel

I Tiktok kan barn och ungdomar dela med sig av sina egna videor, och där finns nu också en populär trend att filma sig själv när man äter kanel. Det är obehagligt men inte alls lika farligt som att äta muskotnöt, och risken är nu att barn byter ut kanel mot en annan krydda som tycks vara lika ofarlig.

– Med den här starka ökningen tror jag det är en tidsfråga innan vi får in mer allvarliga fall, säger Christin Edmark,

Upp till åtta timmar

I samtalen som kommer in till Giftinformationscentralen framkommer att ungdomarna köper en burk med mald muskotnöt som de delar på. Ett par teskedar är giftigt för vuxna, men barn är mycket mer känsliga.

–  Vad som är farligt är att det kan ta upp till åtta timmar för att myristicin att få effekt. Då kanske man är otålig och tar ännu mer och sen går man hem och är ensam när effekten kommer, säger Christin Edmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.