Angrepp från vägglöss har tidigare ökat med oförminskad styrka, men nu ser trenden ut att vända. Foto: Anders Wiklund/TT

Trendbrott: Vägglössangrepp på väg ner

Publicerad

En fruktad reskamrat – vägglusen – klättrar gärna in i bagage och följer med på resan hem. Resultatet? Troligtvis månader av sanering för att bli av med den besvärliga ohyran. Men nu ser angreppen ut att minska i Sverige.

Vägglusen är ett problem som ökat i Sverige sedan 2006. Men nu ser Anticimex ett trendbrott, trots att vi återigen reser mer efter pandemin. Det utfördes nämligen färre insatser 2022 än under de två covidåren 2020 och 2021, skriver Anticimex i ett pressutskick.

Under 2022 utfördes knappt 10 500 saneringar på nationell nivå – att jämföra med drygt 12 600 året dessförinnan. Under toppåret 2019 sanerades det mer än 17 900 gånger i landet.

Lusen utgör ett riskmoment under resor, och sannolikheten för att lyckas med att på egen hand bli av med vägglöss som etablerat sig är liten.

”Därför är det viktigt att inspektera sängen under resan och bagaget vid hemkomsten för att minska risken för problem”, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.