Turister på Patong Beach i Thailand – ett av de vanligaste vinterresemålen för svenskar Foto: Teh Eng Koon, AP /TT

Trendbrott: Vinterresandet minskar

Uppdaterad
Publicerad

Flygresorna till sol och värme på vintern har ökat stadigt i flera år, men i år syns ett trendbrott. Men enligt resebyrån Ticket beror det inte på klimatdebatten – snarare den varma sommaren och svaga kronan.

Enligt resebyrån Tickets siffror minskar de privata flygbokningarna under vintermånaderna med 10-15 procent jämfört med förra året.

– Framförallt tror jag att det har att göra med den varma sommaren. Många maxade sina semesterdagar då, just för att det var så fint väder. Dessutom har det varit en skakig bostadsmarknad, mycket prat om höjda räntor som kommer. Och så väldigt dålig valutakurs för svenskar som vill resa utomlands, det påverkar också väldigt mycket, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på Ticket privatresor.

Resebyrån: Klimatdebatten påverkar inte

Flygresorna har ökat med omkring tio procent per år i ett antal år nu. Nedgången i år gör att flygandet hamnar på ungefär 2015/16 års nivå igen.

Ticket har gjort egna undersökningar som visar att klimatdebatten inte får svenskarna att välja bort solresan.

– Många svenskar tänker på klimatet, men man är villig att göra förändringar på hemmaplan. Inte i sitt resande, utan andra förändringar, säger Katarina Daniels.

Vill ha mer än bara sol och bad

De mest populära resmålen är desamma som förra året, men Kanarieöarna tappar mer jämfört med Sydostasien och trenden är att bara sol och bad inte räcker. Resor med ett tema som träning, yoga eller mat ökar starkt.

– Svenskarna reser för att uppleva mycket, för att få äventyr, för att få andra kulturer, säger Katarina Daniels.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer