Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenskarnas stöd för vapenlevaranser till Ukraina har rasat. Statsvetaren Calle Håkansson förklarar varför. Foto: Niclas Berglund

Undersökning: Folkliga stödet för att skicka vapen till Ukraina minskar

Uppdaterad
Publicerad

Från 93 till 77 procent. Så har stödet för att skicka vapen till Ukraina förändrats i Sverige på bara några månader, enligt Eurobarometers senaste opinionsundersökning.

Deltagarna i undersökningen besvarade frågor om bland annat EU:s svar på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Enkäten gick ut i augusti 2023 och resultatet släpptes en månad senare i september.

På frågan om hur de svarande ställer sig till EU:s finansiering och leveranser av vapen till Ukraina har svenskarna länge varit i stort sett eniga. Men under sommaren 2023 hände något.

Samma trend i grannländerna

Från att ha toppat listan och legat på runt 90 procent under ett års tid sjönk plötsligt det svenska stödet till 77 procent.

I våra grannländer syns samma trend. Det danska stödet sjönk från 89 till 76 procent. I Finland var tappet något mindre: från 89 till 83 procent.

Kan fortsätta neråt

En del av förklaringen kan ligga i mätmetoden. Den senaste undersökningen använder sig av telefonintervjuer och webbenkäter, medan de tidigare undersökningarna använder intervjuer ansikte mot ansikte.

Resultatet förvånar dock inte Calle Håkansson, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, som misstänker att siffrorna kan fortsätta neråt.

Undersökningen gjordes nämligen innan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut.

– När fler frågor blir aktuella tar det allmänhetens intresse och det påverkar såklart hur man ställer sig till fortsatt militärt stöd till Ukraina, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Land för land: Så såg stödet ut när Eurobarometer ställde samma fråga i maj/juni 2023. Foto: Simon Krona

stödet ut i ett urval EU-länder (%), augusti 2023 (jämfört med maj/juni 2023)

  • EU:s medlemsländer totalt: 57 (-7)
  • Sverige: 77 (-16)
  • Danmark: 76 (-13)
  • Finland: 83 (-6)
  • Tyskland: 51 (-11)
  • Estland: 80 (+16)
  • Frankrike: 55 (-3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.