Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gudrun Persson, forskningsledare på FOI ger exempel på hur Ryssland försöker utnyttja kriget mellan Israel och Hamas till sin fördel. Foto: SVT

Oro för sinande stöd till Ukraina: ”Utgå från långvarigt krig”

Uppdaterad
Publicerad

I det korta perspektivet gynnas Ryssland av att världens fokus har riktats om mot Gaza och Israel. Det säger Gudrun Persson som är forskningsledare på FOI i SVT:s Agenda.

I Ukraina är man orolig för att kriget mellan Israel och Hamas tar fokus från kriget mot Ryssland. Exempelvis har president Volodymyr Zelenskyj tagit upp det i sina tal.

– Den ukrainska farhågan är att det på sikt ska leda till minskat stöd, säger Gudrun Persson på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Agenda.

Hon förklarar att Ukrainas krigsföring är helt beroende av hjälp från väst.

Men oron för omvärldens fokusskifte är inte lika tydlig hos de som SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg har talat med.

– Det beror verkligen på vem man pratar med. Om man är nära fronten i söder och i öster är folk ganska upptagna av vardagen såsom den är.

Han påpekar att många snarare tänker på vad nästa års val i USA kan innebära för Ukraina:

– Man är orolig för att Trump kommer tillbaka till Vita huset.

”Ryssland kan leva med utnötningskrig”

Bilden bekräftas av Gudrun Persson som säger att det amerikanska stödet kommer att minska, vilket hon menar ökar trycket på Europa att hålla i.

– Utgå från att det här är ett långvarigt krig. Ryssland förbereder sin befolkning på att det är långvarigt, säger hon och tillägger att Kreml kan leva med ett utnötningskrig över tid.

Bengt Norberg säger att ukrainarna, särskilt soldaterna, är trötta på kriget.

– Det finns också en allmän frustration, inte bara i väst, att motoffensiven som annonserades i våras och kom i gång på försommaren inte gav de resultat som många hade förväntat sig.

– Sedan oroar man sig för vintern. Har ryssarna en annan strategi än förra vintern?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.