Läkare är hett eftertraktade på arbetsmarknaden – till skillnad från journalister och kommunikatörer. Foto: TT

Trenden fortsätter – gott om jobb för lärare och vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens nya yrkesprognos följer den etablerade trenden. I år och på fem års sikt kommer det att finnas gott om jobb inom vården, för lärare och för civilingenjörer – och desto färre för journalister, kommunikatörer och butikspersonal.

Prognosen visar att de yrkesgrupper med högskoleutbildning som har minst konkurrens om jobben inkluderar pedagogiska yrken som lärare, förskollärare och specialpedagoger, samt vårdyrken som läkare och sjuksköterskor med grund- eller specialistutbildning. Även tekniska yrken som civilingenjörer och systemutvecklare är eftertraktade.

Överskott inom media

Störst överskott på arbetskraft bland högskoleutbildade finns bland journalister, kommunikatörer och PR-specialister, samt yrken som fotograf, musiker och grafiska formgivare. Även banktjänstemän och fastighetsmäklare får slåss om jobben.

– Vi kan i allmänhet se att det fortfarande rör sig om samma yrken som vid tidigare prognoser. Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten vänder uppåt, men trots det är arbetsmarknadsutsikterna mycket goda för flera yrkesgrupper, säger Kerstin Eriksson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Hantverkare är eftertraktade

Sett till yrkesgrupper med andra utbildningsnivåer än högskolan är utsikterna goda för hantverkare såsom elektriker, svetsare, snickare, VVS-montörer och maskinoperatörer. Det råder också brist på kockar, buss- och lastbilschaufförer och undersköterskor.

Däremot råder överskott på butiks- och servicepersonal. Säljare, paketerare, inköpsassistenter och kassapersonal har dåliga utsikter på arbetsmarknaden, liksom kafé- och konditoribiträden, receptionister och telefonister.

Här kan du se bristyrkena i ditt län fram till höst 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.