Under många år har köttkonsumtionen stigit globalt, mycket beroende på att allt fler i utvecklingsländerna ökat sitt köttätande. Men än är skillnaderna stora. En person i ett I-land äter 78,9 kilo kött varje år, medan den genomsnittliga personen i ett utvecklingsland bara äter 32,3 kilo.
Fläsk är det vi äter mest, 37 procent av den globala köttproduktionen är fläsk, vilket motsvarar 109 miljoner ton. På andra plats kommer fågelkött, 101 miljoner ton. Allt enligt en ny rapport från Worldwatch Institute.
Trendbrott även för produktionen
Produktionen av kött globalt ökar dock fortfarande lite grand, plus 0,8 procent mellan åren 2010 och 2010. Men jämfört med de 20 procent som köttproduktionen har ökat sedan 2001 är det här också ett tydligt trendbrott.
Enligt författarna till rapporten, Danielle Niernberg och Laura Reynolds, beror den avtagande köttproduktionen på rekordtorka i den amerikanska mellanvästern, sjukdomsutbrott hos djur och stigande priser på foder.
Redan nästa år tror rapportförfattarna att vi kommer se stigande köttpriser. Nötkött blir fem procent dyrare, fläsk tre procent och fjäderfä fyra procent.