Man äter en bit kött Foto: Scanpix

Trenden har vänt – nu äter vi mindre kött

Uppdaterad
Publicerad

Från 42,5 kilo per person och år (2010) till 42,3 (2011). Det är en rejäl köttbit om året. Inte så mycket kan tyckas, men trenden har vänt – vi äter mindre kött.

Under många år har köttkonsumtionen stigit globalt, mycket beroende på att allt fler i utvecklingsländerna ökat sitt köttätande. Men än är skillnaderna stora. En person i ett I-land äter 78,9 kilo kött varje år, medan den genomsnittliga personen i ett utvecklingsland bara äter 32,3 kilo.

Fläsk är det vi äter mest, 37 procent av den globala köttproduktionen är fläsk, vilket motsvarar 109 miljoner ton. På andra plats kommer fågelkött, 101 miljoner ton. Allt enligt en ny rapport från Worldwatch Institute. 

Trendbrott även för produktionen

Produktionen av kött globalt ökar dock fortfarande lite grand, plus 0,8 procent mellan åren 2010 och 2010. Men jämfört med de 20 procent som köttproduktionen har ökat sedan 2001 är det här också ett tydligt trendbrott.

Enligt författarna till rapporten, Danielle Niernberg och Laura Reynolds, beror den avtagande köttproduktionen på rekordtorka i den amerikanska mellanvästern, sjukdomsutbrott hos djur och stigande priser på foder.

Redan nästa år tror rapportförfattarna att vi kommer se stigande köttpriser. Nötkött blir fem procent dyrare, fläsk tre procent och fjäderfä fyra procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.