Foto: TT

Trodde aldrig att diabetes skulle väcka så mycket känslor

Uppdaterad
Publicerad

Bodil Appelquist

Vetenskapsreporter

Jag blev helt överrumplad av reaktionerna på ett reportage om diabetes om jag gjorde för några månader sedan. Att denna sjukdom kunde väcka så mycket känslor, så mycket ilska, var något jag faktiskt var oförberedd på trots att jag har levt med en typ 1 diabetiker i många år.

LÄS MER: 40 procent av alla mammor med diabetesbarn klassas som utbrända

Reportaget som blev startpunkten för de inslag om diabetes typ 1 som kommer att sändas i SVT Nyheter i två delar handlade om en helt vanlig forskningsstudie.

Forskarnas ”genombrott”

Studien visade att möss med diabetes som utsätts för sträng fasta kan börja producera insulin igen. Forskarna kallade studien ett genombrott och menade att denna effekt tycktes gälla både möss med typ 2 och typ 1 diabetes.

Och det var här som det blev känsligt. Mycket känsligt. För att blanda ihop, eller nästan blanda ihop, de här båda sjukdomarna, som faktiskt nästan inte har något gemensamt, är oförlåtligt.

En flod av upprörda mejl

Och mitt reportage, som uppfattades som att sträng kosthållning och fasta kan ge diabetiker i allmänhet bättre insulinproduktion, ledde till en flod av upprörda mejl och kommentarer på sociala nätverk – från diabetiker, från läkare och forskare och från föräldrar till barn med typ 1 diabetes.

Diabetiker och diabetesföräldrar skrev till mig och berättade hur förnedrande det var när människor tipsade dem om att lite mindre kakor och bullar, eller 5:2-dieten, kanske skulle hjälpa mot sjukdomen.

Desperata föräldrar

Det som påverkade mig mest var mejlen från alla föräldrar till barn med diabetes typ 1. Föräldrar som går på knäna och är utbrända av den psykiska och fysiska press sjukdomen innebär.

Föräldrar som är desperata nog att börja leta egna och ännu otillåtna tekniska lösningar för att försöka hålla koll på sitt barns sjukdom. Föräldrar som vet att deras barns överlevnad och framtida hälsa helt och hållet hänger på att de själva orkar hålla ständig koll på sina barns blodsockernivåer dag som natt, årets alla dagar. Föräldrar som vet att deras barns överlevnad hänger på att de inte går under av sömnbrist.

Vanligaste dödsorsaken

Det gemensamma för alla som hörde av sig var upprördheten över att typ 1-diabetes blandades ihop med typ 2-diabetes. Den som har typ 1-diabetes har en potentiell dödsdom hängande över sig.

Trots att det är den dödliga sjukdom som drabbar flest barn och unga i Sverige idag får diabetes typ 1, så kallad barndiabetes, bara en bråkdel av de forskningspengar som andra svåra men mer uppmärksammade sjukdomar som barncancer till exempel får.

Hela familjen drabbas

Sjukdomar varken kan eller ska ställas emot varandra. Ingen missunnar cancerforskarna en enda krona av deras forskningspengar.

Men nu när jag har träffat många med barn som har typ 1 diabetes vill jag förmedla det jag mött, nämligen en grupp föräldrar som kämpar så hårt för sina barn att många är på gränsen till vad de klarar av.

Diabetes typ 1 slår oerhört hårt i första hand mot den som får sjukdomen förstås, men det är en sjukdom som hela familjen drabbas av, och det är en sjukdom vi alla kan möta hos en kollega, vän eller okänd, hos en människa som vi faktiskt kan behöva rädda livet på ifall det vill sig riktigt illa.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.