Flera personer åtalas för bland annat grovt narkotikabrott efter den internationella polisinsatsen Trojan Shield. Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra personer åtalade efter Trojan Shield

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalas för flera fall av grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Det är det första större åtalet kopplade till sommarens stora internationella operation Trojan Shield.

Enligt åtalet ska personerna ha haft olika roller i smugglingen av cannabis till Sverige. En av de misstänks ha smugglat över 100 kilo cannabis från Spanien, medan andra hjälpt till att hantera narkotikan.

– Det handlar om en stor mängd narkotika vilket gör brotten grova. Sedan påstår jag att en av de här personerna har gjort sig skyldig till synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, säger kammaråklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Varken åklagare eller polis vill gå närmre in på kopplingen personerna emellan.

– Det som är intressant här är att det tidigare ostraffade personer och individer som polisen inte har haft någon särskild kännedom om tidigare, säger Magnus Mowitz, regional operationsledare för Trojan Shield hos polisen i region Stockholm.

Övervakades av FBI

Åtalet bygger bland annat på information från den krypterade kommunikationstjänsten Anom, som utvecklades och administrerades i det dolda av FBI. Plattformen spreds över hela världen i kriminella kretsar som var ovetande om att polisen hela tiden fick kopior på konversationerna.

– Genom materialet från Anom kan vi bevisa att smugglingen bedrivits i organiserad form i syfte att sälja narkotika i en stor omfattning, säger Joakim Hall.

155 gripanden i Sverige

Genom operationen kunde stora mängder vapen och narkotika beslagtas världen över. Bara i Sverige skulle 155 misstänkta personer gripas. För polisen har informationen genom Anom, likt fallen kopplade till Encrochat, lett till nya kunskaper om den organiserade brottsligheten i Sverige.

– Vi har sett att att kvinnor i en större omfattning är involverade fall av ganska grova brott, men också att man i de här kriminella nätverken som sysslar med omfattande organiserad brottslighet också involverar tidigare ostraffade personer, säger Magnus Mowitz.

60 sekunder om operationenTrojan Shield:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT


 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer