Tromb ödelade skog i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig tromb drog under lördagskvällen förbi väster om Jönköping och ödelade det mesta i sin väg. En gård klarade sig med en hårsmån från att förstöras helt.

Tromben drog igenom en skog och ut över en sjö där den mattades av efter att ha röjt upp ett två kilometer långt och hundra meter brett område.

-Jag har jobbat inom räddnings- tjänsten i 25 år och aldrig sett någonting liknande, säger räddnings- ledare Kjell-Åke Romfors. Vindstyrkan i en tromb kan nå upp till 100 meter per sekund.

-Den kan ställa till enorma skador, säger Anette Levin, meteorolog på SMHI.

Tromber är lokala

Det brukar komma rapporter om några tromber varje sommar. I Sverige uppstår tromber oftast i samband med åskväder och är väldigt lokala, precis som den i Bottnaryd.

Ett kortvarigt men mycket kraftigt regn drabbade också Småland på lördagskvällen. Flera hus i Habo, Mullsjö och Gränna översvämmades och några mindre trafikolyckor inträffade på grund av vattenplaning. På natten till söndagen beslöt räddningstjänsten att evakuera fyra hus vid dammen Röttle, söder om Gränna, som hotade att brista.

Ovanligt med tromber i sverige

Tromb är en intensiv virvel där vindhastigheten kan komma upp emot 100 meter i sekunden. Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan tio och 1 000 meter.

Tromben förekommer i samband med åskväder och syns i form av en ”slang” eller ”snabel” som hänger ner från åskmolnet. Kraftiga tromber brukar förekomma i mellanvästern i USA, där de kallas tornados. I en tornado råder ett kraftigt undertryck.

Kraftiga tromber lyfter bilar och järnvägsvagnar. Väggar lossar från byggnader och träd rycks upp med rötterna. I Sverige är det ytterst ovanligt med dödsfall i samband med tromber. I USA har hundratals omkommit i de kraftigaste tromberna.

Tromber över land är ganska sällsynta I Sverige, men över hav med hög ytvattentemperatur är de inte lika ovanliga.

Källa: SMHI (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.