Trots att risken är liten – Sex av tio svenskar är åskrädda

Publicerad

När det mullrar och blir svart på himlen är det många som kryper in under köksbordet. En ny undersökning visar att 60 procent av svenskarna är rädda för åska.

-Jag är själv rädd, säger åskexperten Vernon Cooray.

Varannan svensk väljer att stanna inomhus när åskan går. Rädsla för att elapparater ska gå sönder eller oro för hälsan är de främsta orosmomenten. Många känner också ett obehag när himlen blir svart och det börjar mullra hotfullt. Det visar en undersökning som gjorts av företaget APC, som tillverkar strömskyddsprodukter.

Rädslan är inte obefogad. På fredagen omkom en man i Värmland sedan han träffats av blixten.

-Det är normalt att vara rädd, även jag som jobbar med det här dagligen är rädd. Blixten är farlig och det gäller att vidta försiktighetsåtgärder, till exempel att inte stå under träd eller vistas utomhus när det åskar, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

I studien deltog 1 100 svenskar. Störst är rädslan bland äldre, kvinnor och husägare. Undersökningen visar också att det finns stora regionala skillnader. Mest åskrädda är Blekingeborna, med nästan 88 procent. Minst oroliga är invånarna i Södermanlands och Västmanlands län, där färre än hälften uppger att de är rädda.

Inte ens bilen är ett 100-procentigt säkert alternativ under ett åskoväder, enligt Vernon Cooray.

-Bilen är inte en perfekt bur. Om blixten slår ned i vindrutan kan den explodera. Dessutom finns det mycket elektriska kablar inne i bilen, säger han.

Allra säkrast är det att stanna inomhus.

-Risken att du som person ska bli träffad av blixten är generellt sett väldigt liten, säger Cooray.

TT

Råd om det åskar

Visa

* Sök inte skydd under träd. Om du överraskas utomhus i ett åskoväder och inte kan gå in, sätt dig på huk med benen tätt ihop. Ligg inte ner eller stå bredbent, då kan blixten gå igenom kroppen.
* Det är allra säkrast att vistas inomhus. Dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning i hemmet och undvik att använda fasta telefoner eftersom blixtarna kan ledas genom telenäten.
* Datorer är känsliga, koppla ur modemkabel och samtliga nätkablar när åskan går.
* Se till att du har en jordfelsbrytare installerad.

Räddningsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer