Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I motsats till vad många tror är det fortfarande billigast att köra på el. Hör varför i videon. Foto: Janerik Henriksson/TT/Erik Simander

Trots elprischocken – billigast att köra på el

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset har rusat liksom priset på bensin och diesel. Så vad betyder det för milkostnaden för att köra bil? Nya beräkningar från Mobility Sweden visar att det i år blivit ännu mer förmånligt att köra på el. Och norrlänningarna är fortfarande de stora vinnarna. Där kostar det bara en sjättedel så mycket att köra på el som på bensin.

För en normalbilist är det billigast att köra på el om man bara ser till drivmedelskostnaden. Och eftersom bensin- och dieselpriserna ökat mer i kronor än elen så är elbilen hittills årets vinnare. Det är slutsatsen av en ny prisjämförelse från bilbranschens organisation.

– Oberoende var du bor så är det fortfarande billigare med en elbil, säger Mattias Bergman, vd Mobility Sweden.

Diagrammet visar milkostnaden för bensin, diesel och el. (Observera att stapeln för omr. 4 i augusti är för hög, men siffran 9,50 är korrekt) Foto: SVT

Elbilen vinnare

Mobility Sweden har jämfört milkostnaden under årets första åtta månader med samma period förra året. Dyrast är det att köra på bensin, följt av diesel. Sedan kommer elbilar som laddas på publika stationer, följda av elbilar som laddas hemma. Men där kan det skilja mycket beroende på var i landet man bor och vad man har för elavtal. I sydsverige kostar det för en typbilist nästan dubbelt så mycket som i norra Sverige att köra elbil.

Under augusti var elen rekorddyr i elområde 4 i sydsverige. Då kostade det 9,50 kronor milen för den som laddade hemma. Det är fortfarande billigare än bensin och diesel, men det var då faktiskt billigare att snabbladda på en publik laddstation, som ofta har tecknat elavtal med lägre priser.

Bäst med elbil i norra Sverige

Billigaste milen har en elbilsägare i elområde 1 och 2 i norra Sverige. Där har det hittills i snitt i år kostat 2,60 kronor/mil. Det är nästan en sjättedel av vad det kostar att köra på bensin.

– Prisgapet om du bor i norra Sverige är nästan 12 kronor milen, säger Mattias Bergman.

Mattias Bergman varnar för att låta sig luras av spotpriset på el per timme som kan vara väldigt högt. Ingen laddar elbilen till det priset. Har man rörligt elpris betalar man ett månadssnitt, och har men timpris laddar man på natten när det är billigt.

– Det är lätt att dra felaktiga slutsatser, säger han.

Tror du att allt prat om höga elpriser kan avskräcka folk från att skaffa elbil?

– Det kan det göra, särskilt om det blir en onyanserad diskussion.

Fakta milkostnad:

Jämförelsen bygger på genomsnittlig förbrukning av el, bensin eller diesel. Men bilar kan dra både mer och mindre vilket påverkar kostnaden, liksom körstil.

Kostnaden för elbilen baseras på ett hushåll i villa med egen laddbox som betalar rörligt elpris, dvs månadssnitt.

Elpriset under perioden jan- aug 2022 (2021) var i elområde 1 1,29 kr (1,28). I område 4: 2,74 kr (1,51). (Priserna i område 2 är nära det i område 1 medan priset i område 3 är något lägre än område 4).

Elskatt, moms och elöverföringsavgift har inkluderats i beräkningen.

Avskrivning av laddbox ingår däremot inte. Analysen gör heller inte anspråk på att göra en total kostnadsanalys av att äga elbil, där jämförelsevis högt inköpspris räknas in.  Var uppmärksam på att den totala milkostnaden är högre än siffrorna ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.