Foto: Greg Lehman

Trots förbud: Studsmattor säljs utan nät

Uppdaterad
Publicerad

Leksaksstudsmattor säljs utan skyddsnät trots att det bryter mot gällande EU-regler. Det avslöjar SVT:s program Plus. En färsk undersökning visar också att många barn skadar sig till följd av olyckor med studsmattor.

De stora studsmattorna är populära och när våren gör entré dyker de upp i trädgårdar runt om i landet.

Att hoppa kan dock innebära fara. Olyckorna med studsmattor är många. Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skadades runt 6.000 barn 2012. De flesta av dem var i åldrarna 5 till 10 år.

Bryter mot lagen

När SVT:s Plus testade tre stora leksaksstudsmattor för hemmabruk framkom att två av dem säljs utan skyddsnät. Enligt Konsumentverket är det inte tillåtet. Att sälja utan skyddsnät bryter också mot gällande EU-regler. Alla som tillverkar, importerar och säljer leksaksstudsmattor som riktar sig till barn är enligt lag skyldiga att se till att deras produkt är säker. Det ska bland annat ske genom att ett externt labb säkerhetstestar leksaken.

Trots det går två av de tre studsmattor Plus testar att köpa utan nät. Och vid en kontroll hittar Plusredaktionen totalt åtta svenska återförsäljare som säljer leksaksstudsmattor utan nät.

– Givetvis måste man ha skydd runt mattan, det är det absolut viktigaste, säger Ulf Björnstig, professor i kirurgi vid Umeå universtitet.

Ska utreda saken

Samtliga återförsäljare säger till Plus att man rekommenderar sina kunder att köpa nät till studsmattorna. De inte uppfattat att det skulle vara otillåtet att sälja mattorna utan nät, och lovar att utreda saken.

Även andra brister uppdagas i testet. Studsmattan från Halens saknar CE-märkning, och manualerna lär ut hopp som kan vara farliga, enligt gymnaster som medverkar i Plus test.

Skadorna har ökat lavinartat

Skador kopplade till studsmattor har ökat lavinartat under det senaste årtiondet, och under 2012 sökte ungefär 6.000 barn akutvård i Sverige efter att de skadat sig.

En studie gjord vid Umeå universitet visar ett ungefär en tredjedel av studsmatteskadorna är benbrott, framförallt på armar. Det här gör studsmattehoppning till en procentuellt sett, farligare aktivitet än exempelvis cykling och fotboll.

Anmärkningsvärt är att nackskador och hjärnskador stod för cirka 5 procent av skadorna. Än så länge har det inte inträffat några svåra nackskador i Sverige, men internationellt finns både förlamningsskador och dödsfall rapporterade.

Källa: Plus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.