Anita Engdahl var mitt i julstöket när hon först fick ont. Foto: SVT

Trots hjärtinfarkt – Anita ville inte sluta baka

Uppdaterad
Publicerad

Anita Engdahl förstod inte att hon fått en hjärtinfarkt – hennes man kände igen symptomen.

Anita Engdahl var mitt i julstöket när hon först fick ont.

– Jag kom inrusande, sprang uppför trapporna och kom innanför dörr en kväll. Det kändes som håll, som ett band som drogs åt runt midjan, hårt.

Några dagar innan hade hon haft ont i båda överarmarna, och i käkarna. “Det måste vara hjärtinfarkt”, sa Anitas man, som har haft det tidigare. 

– Men jag tänkte att jag kan inte ha en hjärtinfarkt, för jag hade gjort ett hälsotest och hade bra resultat på alla mina värden.

Gick och la sig

Så Anita bakade färdigt saffransbullarna för julen, och gick sedan och la sig.

Nästa dag kände hon sig fortfarande konstig. 

– Då sa min man, nej nu åker in vi till sjukhuset. Han var envis. Och då åkte vi in.

Det var en hjärtinfarkt, och väl på sjukhuset fick hon åka direkt in på operation. 

– Jag hade nog inte klarat mig om jag stannat hemma längre, det sa ju läkarna också, men jag skulle ju ha kommit in när jag fick det här första, sa de.

Trodde inte hon var i riskgruppen

I Anitas fall fanns det hjärtproblem i släkten, men hon trodde att hon inte var i riskgruppen, eftersom hon är kvinna, aktiv och inte röker.

– Jag trodde att det bara var mina bröder som var i farozonen, de kan få det här, men inte jag.

En ny stor forskningssammanställning som presenterades idag visar precis detta, att kvinnor inte får information av vården om vare sig de symptom som är specifika för kvinnor som får hjärtinfarkt, eller om de riskfaktorer som är extra stora för kvinnor.

– Det är orättvist, säger Anita Engdahl. Att min man tog det på symptomen, det var ju för att han hade haft en hjärtinfakt. Men jag hade ju absolut ingen aning om att man kunde ha ont i båda armarna, och i käkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.