Män får mycket bättre information av läkare om riskerna för hjärt-kärlsjukdom enligt en ny studie. Foto: TT

Kvinnor får sämre information om risken för hjärtsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor åker in senare till sjukhus vid hjärtinfarkt än män – informationen om riskerna för kvinnors hjärtan är för dålig. Det visar en ny forskningssammanställning som presenteras idag.

Fortfarande är det många som tror att hjärtsjukdom är mannens sjukdom, och att kvinnor inte drabbas, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi på Centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet.

– Kvinnor tror att de ska dö i bröstcancer, men den vanligaste dödsorsaken är tyvärr hjärt-kärlsjukdom, enligt de senaste statistiken i EU.

Rökning är farligare för kvinnor

I ett stort EU-projekt om könsaspekter på hjärt- och kärlsjukdom, Gencad, har forskarna gjort intervjuer och gått igenom cirka 1000 vetenskapliga studier för att kartlägga skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller symptom, diagnos, behandling och information i Europa. 

Diabetes innebär en ökad risk för hjärtsjukdom för kvinnor, och även rökning är farligare för kvinnor. Dessutom är havandeskapsförgiftning och högt blodtryck i samband med graviditet sådant som kan ge hjärtbesvär senare i livet.

– Det har kommit en mängd nya riskfaktorer som har med reproduktion att göra, graviditet, förlossning och amning, som är väldigt viktiga för kvinnor att känna till, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Skyddar att amma

Amning däremot, ger en skyddande effekt tack vare de hormoner som bildas:

– Man pratar alltid om att det är bra för barnet att amma, men det är bra för mamman också. Så det är mycket kvinnliga aspekter här som sällan framkommer.

Studien visar dock att kvinnorna ofta inte får inte veta hur det ligger till, utan männen får mycket bättre information av läkare om riskerna för hjärt-kärlsjukdom enligt studien. Eftersom kvinnor ofta inte förstår att de har en hjärtinfarkt, så kommer de också senare in till sjukhus.

Tidigare har det i genomsnitt rört sig om en hel timme, men fortfarande visar statistiken att kvinnor kommer till sjukhus 24 minuter senare än män.

– Det här var lite chockartat, för jag tycker att vi har pratat om det här i så många år, men det är ett dåligt informationsläge i Europa, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.