Den interna pressen på Jan Björklund (L) har sakta ökat. Men partiledaren vägrar rubbas och står fast vid att ett blocköverskridande samarbete är den enda vägen att gå för att inte släppa fram Sverigedemokraterna. Foto: Maja Suslin / TT

Trots interna pressen: Jan Björklund (L) står fast vid sin ståndpunkt

Uppdaterad
Publicerad

Den interna pressen på Jan Björklund (L) har sakta ökat. Men partiledaren vägrar låta sig rubbas och står fast vid att ett blocköverskridande samarbete är den enda vägen att gå för att inte släppa fram Sverigedemokraterna.

– Jag känner mitt parti, säger han i Malou efter tio i TV4.

Sent under måndagskvällen beslutade Liberalernas Skåneförbund att försöka förhindra att partiet släpper fram en S-ledd regering.

”Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, står det i den framröstade skrivelsen.

Regeringsbildningen

”Finns ingen majoritet”

Trots detta står partiledaren kvar vid sin ståndpunkt: Att samarbeta över blockgränserna för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande.

– Skåneförbundet har sin uppfattning, men det finns ingen majoritet i vårt parti för att samarbeta med SD, säger han i Malou efter tio i TV4.

Just nu, över två månader efter valet, är det Centerpartiets Annie Lööf som har sonderingsuppdraget. På torsdag väntas hon möta talmannen för att berätta hur det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet