Liberalernas Skåneförbund försöker hindra Jan Björklund från att eventuellt släppa fram en S-ledd regering. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu ökar interna pressen på Björklund: ”Uteslutet att släppa fram S”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ökar den interna pressen på Jan Björklund (L) ytterligare. Sent på måndagskvällen fattade Liberalernas Skåneförbund beslut om försöka förhindra att partiet släpper fram en S-ledd regering.

”Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, står det i den framröstade skrivelsen.

Skåneförbundets beslut innebär att förbundets nio ombud på partirådet ska verka för att förhindra att partiet släpper fram en S-ledd regering. Partirådet består av totalt 65 delegater samt partistyrelsen. Det är de som formellt fattar beslutet om Liberalerna eventuellt skulle frångå den tidigare linjen om att enbart medverka till en regering där Alliansen håller ihop.

Skåneförbundet hade under måndagkvällen två skrivelser att ta ställning till rörande regeringsbildningen – Länsförbundets styrelses förslag och ett motförslag. Med ett tillägg om att partiet även fortsättningsvis inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna så vann styrelsens förslag med röstsiffrorna 35-26.

”Uteslutet för Liberalerna”

I skrivelsen är Skåneförbundet tydliga med att de vare sig vill att partiet ska medverka i eller släppa fram en S-ledd regering.

”Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts upp under många år riskerar att raseras. Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, står det i skrivelsen.

De konstaterar vidare att Socialdemokraterna var en huvudmotståndare för Liberalerna i valet. Och att partierna står långt ifrån varandra politiskt.

”Om det är omöjligt att bilda den Alliansregering som vi lovat våra väljare att verka för bör Liberalerna avstå från regeringsmedverkan. Vi har inte mandat att medverka till eller medverka i något annat än en borgerlig regering”, skriver de.

Mjukare motförslag

Motförslaget var betydligt mildare i kraven på att förhindra samarbete med Socialdemokraterna. I stället för att att kräva att partiet inte ska släppa fram en regering som ”leds av Socialdemokraterna” konstaterades i motförslaget att partiet inte skulle släppa fram en regering ”som för en sådan politik” – med hänvisning till vad Socialdemokraterna gått till val på.

Skåneordföranden Christer Nylander, som stod bakom motförslaget, ville inte uttala sig om beslutet under måndagskvällen.

– Andra får uttala sig eftersom deras förslag vann, säger han till Aftonbladet.

Framträdande L-politiker i Skåne har redan tidigare varit tydliga med att de inte vill att partiet släpper fram en S-regering, bland annat i en debattartikel i Dagens Industri i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.