Trots krisen – Postnord har delat ut miljarder till ägarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2010 har det krisande statliga svensk-danska postbolaget delat ut över tre miljarder kronor till sina ägare. Det visar en sammanställning som DR och SVT Nyheter gjort.

Det är en lika stor summa som den danska regeringen ber om från svenska och danska skattebetalare för att rädda verksamheten.

För 2016 gjorde den gemensamma koncernen en förlust på över 1,5 miljarder kronor. Det är framför allt den danska delen som går dåligt även om också den norska och finska verksamheten går med minusresultat. Den svenska delen ger dock ett överskott.

På fem år har över 5.000 anställda fått sluta och nu vill ledningen göra sig av med ytterligare 4.000 anställda i Danmark.

Poststrulet

Drygt 3 miljarder utbetalades

Men trots att problemen i framför allt Danmark varit kända för ledningen sedan man slog ihop Post Danmark och svenska Posten 2009 har de två regeringarna i Sverige och Danmark via styrelsen år efter år valt att plocka ut pengar ur bolaget i form av utdelningar. Totalt utbetalades mellan 2010 och 2014 drygt tre miljarder kronor.

För 2015 och 2016 gjordes inga utdelningar. Enligt ägarnas finansiella mål ska bolaget årligen betala ut mellan 40 och 60 procent av bolagets resultat.

”Kan bli fråga om ersättningskrav”

Sören Friis Hansen, professor vid Copenhagen Business School, säger att utdelningar när delar av verksamheten går med förlust är riskabelt.

– Om bolaget går i konkurs, blir det relevant, hur mycket man betalat i utdelning de senaste åren. Om utdelningarna inte varit ansvarsfulla, kan det bli fråga om ersättningskrav till bolaget och styrelsen, säger han till Danmarks Radio.

Utdelningarna inte problemet

Postnords kommunikationsdirektör Per Mossberg säger till SVT Nyheter att orsaken till bolagets problem inte är utdelningarna.

Men hade krisen varit mindre akut om pengarna hade funnits kvar i bolaget?

– Det kan man säga i någon mån.

Skyllt på danska löneavtal

Krisdrabbade Postnords ledning har skyllt en stor del av bolagets ekonomiska problemen på de danska anställdas löne- och pensionsavtal. Samtidigt visar en genomgång av bolagets årsredovisning för 2016, som publicerades på fredagen, att kostnaden för koncernledningen ökat med närmare 14 miljoner kronor under 2016.

Enligt årsredovisningen bestod ökningen bland annat av ett avgångsvederlag på 4 miljoner kronor för en av de danska postcheferna som slutade 2016. Resten är löneökningar och ökade kostnader för förmåner och pensioner för de 15 personerna i koncernledningen.

Totalt har nu nio personer i ledningen över 3 miljoner kronor i årslön. Vd Håkan Ericsson fick sin lön höjd med 300.000 kronor från 9,1 till 9,4 miljoner kronor. Den totala ersättningen för 2016 hamnade på 12,3 miljoner kronor.

SVT Nyheter söker Postnords vd Håkan Ericsson och näringsminister Mikael Damberg (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet