Åklagare utreder ännu ett äldreboende för misstänkt arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har inlett en förundersökning mot ett äldreboende i Skåne. Det efter att personal misstänks ha gått mellan covid-avdelningar och vanliga avdelningar.

Totalt pågår nu tre förundersökningar gällande misstänkta arbetsmiljöbrott med koppling till covid-19 i Sverige. Men det är färre än polisen befarade tidigare i år.

Både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket har i år tagit emot tusentals anmälningar om sjukdomar och arbetsskador som kopplas till coronapandemin.

Men antalet polisanmälningar om misstänkta arbetsmiljöbrott har alltså varit betydligt lägre. Enligt Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål har man hittills bara fått hantera nio anmälningar.

– Det har blivit mycket färre än vi trodde att det skulle vara, säger chefsåklagare Kristina Falk Strand till SVT.

Av de nio anmälningarna har tre avskrivits direkt medan man i sex fall inlett förundersökningar. Men hittills har hälften av dessa lagts ned.

Det senaste exemplet gäller det uppmärksammade fallet där en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset, som själv vårdat covid-patienter, avled i sjukdomen. Utredningen lades ned den 1 december eftersom covid-19 inte visat sig vara den huvudsakliga dödsorsaken, och eftersom det inte gick att visa var sköterskan smittats eller att det inte funnits några brister i sjukhusets handläggning.

Anmäldes av privatperson

Kristina Falk Strand säger att svårigheten ofta är just att bevisa kopplingen mellan sjukdomen och arbetsplatsen.

I dag pågår därmed bara tre förundersökningar om misstänkta arbetsmiljöbrott med koppling till covid-19.

Den senaste har startats under hösten och gäller ett äldreboende i Skåne, som anmälts av en privatperson som uppger att personal gått mellan covid-avdelningar och vanliga avdelningar. Den ansvarige åklagaren uppger för SVT att utredningen befinner sig i ett mycket tidigt skede.

En annan utredning som fortfarande pågår gäller det särskilda boendet Berga i Solna som granskats i flera reportage av SVT Stockholm. Även i det fallet har det funnits uppgifter om att personal gått mellan sjuka och friska – något som tillbakavisats av företaget som äger boendet.

Vet du mer om smittans spridning på arbetsplatser? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.