Landstingens försök att göra sig oberoende av inhyrd vårdpersonal har fått en trög start. Foto: TT

Trots nya planen: Notan för hyrpersonal fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Landstingens försök att göra sig oberoende av inhyrd vårdpersonal har fått en trög start. Ett halvår in i den tvååriga satsningen har kostnaderna nått en ny rekordnivå.

Det handlar om både pengar och patienter. SVT Nyheter har tidigare visat hur systemet med inhyrd personal innebär ökade patientrisker. Det beror främst på bristande kontinuitet i läkarkontakterna, men också eftersom bristande kontroller gjort att bemanningsföretag hyrt ut läkare som misstänkts vara patientfaror, till ovetande landsting.

Går åt fel håll

Trots att landstingen upprepade gånger försökt minska kostnaderna har utvecklingen gått i motsatt riktning. I början av året presenterade man därför en ny satsning för att göra sig oberoende av inhyrd vårdpersonal till den 1 januari 2019.

Inhyrd personal i vården

Men nu visar siffror från organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) att kostnaderna i stället fortsatt öka under satsningens första halvår.

– Det är i sig ingen stor överraskning. Utvecklingen har pågått under lång tid, och det är inte realistiskt att tro att man förändrar det på ett halvår, säger Hans Karlsson, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg.

Ökar med 330 miljoner

Räknar man ihop siffrorna för alla svenska landsting rör det sig om en kostnadsökning på drygt 330 miljoner kronor, eller 16 procent under första halvåret 2017. Kostnaderna ökar i 18 landsting av 21 – alla utom Östergötland, Skåne och Kalmar.

– Det här är en signal om att landstingen måste öka tempot och sätta de handlingsplaner som finns i verket, säger Hans Karlsson.

Tvingas till undantag

Han framhåller att man inom psykiatrin lyckats åstadkomma en vändning. Där minskar kostnaderna med en procent.

Men på många håll går arbetet trögt. Trots att flera landsting infört olika varianter av stopp för att ta in hyrläkare eller hyrsköterskor inom hela eller delar av vården har man i flera fall tvingats göra undantag.

Beviljat flera dispenser

I Kronoberg är det från och med september stopp för att ta in allmänsjuksköterskor, men redan innan stoppet infördes hade flera dispenser beviljats.

– Blir det alldeles för galet när det gäller patientsäkerheten får vi helt enkelt ta det lite långsammare, säger Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson.

”Kan inte ensamma knäcka ryggraden”

Han menar att allt nu beror på om landstingen lyckas hålla en enad front.

– Blir vi ensamma så finns det risk att vi kör på grund. Det är tufft att vara först. Om ingen annan fasar ut beroendet så kommer det att finnas en marknad kvar. Vi kan inte ensamma knäcka ryggraden på hyrbranschen.

LÄS MER: Så drabbas patienter av vårdinhyrningarna

FAKTA – så mycket kostar hyrpersonalen

Mellan 2010 och 2016 har landstingens kostnader för inhyrd vårdpersonal mer än dublerats. 2016 uppgick hyrnotan till drygt 4,5 miljarder kronor.

Det finns olika bedömningar av exakt hur mycket dyrare inhyrd vårdpersonal är jämfört med anställd personal. Enligt beräkningar som Konkurrensverket gjort är en hyrläkare inom allmänmedicin i snitt mellan 1,5 och 2 gånger dyrare än en anställd allmänspecialist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet