Det ökade terrorhotet är inget som märks av på landets största handelsplatser och gallerior. Foto: Thomas Johansson/TT

Trots oro för terrordåd – fortsatt många besökare på gallerior

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. Men det ökade terrorhotet verkar inte ha påverkat antal besökare på några av de största handelsplatserna i landet.

Efter beskedet att terrorhotet höjts sa Säpo-chefen Charlotte von Essen till SVT att det inte beror på en enskild händelse, utan att hotnivån mot Sverige successivt förändring under en längre tid.

Hon uppmanade också befolkningen att leva som vanligt men att vara uppmärksam på vad myndigheterna går ut med för information.

Besöker fortfarande handelsplatser

Nära var tredje person uppger att de kommer undvika folksamlingar på grund av oro till följd av det höjda terrorhotet, enligt en ny Novusundersökning, rapporterar SvD. Men det är inget som märks på landets största handelsplatser och gallerior.

Gekås Ullared i Halland besöks av flera miljoner kunder varje år, främst under semstertider.

– Vi har inte sett någon minskning av kunder, det kan vara lite svårt att bedöma om vi har färre eller fler besökare just nu eftersom semestern är slut och folk går tillbaka till jobb och skola, men det är inget konstigt, säger Gekås vd Patrik Levin.

Inte heller Emporia köpcentrum i Malmö har märkt av några större skillnader.

– Nej vi har inte märkt av någon direkt ändring på grund av terrorhotet. Det är en förändringsprocess just nu när folk går tillbaka till vardag men det är normal verksamhet, säger centumchefen Martin Lundqvist.

Säkerhetsläget kring köpcentrum

Sickla köpkvarter i Stockholm har inte heller märkt av en minskning i antal besökare. Men för att vara på den säkra sidan har varuhusets säkerhetsåtgärder setts över.

– Vi har sen tidigare rutiner vad gäller krishantering och vad som behövs göras vid eventuellt utrymning men vi har haft en extra dialog med säkerhetsföretagen för att se till att allt fungerar som det ska, säger Mattias Celinder, affärsområdeschef vid Artium Ljungberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som enskild individ ska man ta del av information från myndigheterna och vara källkritisk.” Det säger säkerhetspolischefen efter dagens besked. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.