Trots rekordvinster för börsnoterade bolag – Färre ger samtliga anställda bonusar

Uppdaterad
Publicerad

Företag som erbjuder samtliga anställda ett incitamentbonus minskar drastiskt, det samtidigt som börsnoterade företag redovisar rekordvinster.

Det går som bra för många svenska företag i dag. Rekordvinster ger rekordutdelningar till aktieägarna och många bolag betalar ut extrapengar på dom anställdas lön som ett slags bonus.

Men lika frikostiga är företagen inte när det gäller långsiktiga bonusar, så kallade incitamentsprogram, det vill säga förmåner som ges för att behålla dom bästa medarbetarna. Ericsson är ett av få företag som erbjuder alla anställda ett aktiesparprogram.

-Vi vill att människor skall stanna kvar hos oss och lojalt jobba vidare. Vi tror också att det är bra att de intressen man själv har, nämligen att företaget skall gå bra är samma intressen som våra ägare har. Det blir positivt för båda parter säger Henry Sténson, informationsdirektör Ericsson till Rapport.

Men trots att vinsterna i de börsnoterade bolagen har stigit kraftigt de senaste åren, har allt färre företag bonusprogram som omfattar samtliga anställda uppger Aktuellt.

Kraftig minskning

Enligt en kartläggning som konsult- och revisionsbolaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers har gjort, har andelen av Stockholmsbörsens alla noterade bolag som ger alla sina anställda bonus, minskat från 65 till 10 procent på bara fyra år.

Istället går bonusarna till toppchefer och till företagsledningen, personer som anses ha stor del i företagets framgångar säger Peter Lundblad, partner på Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

– Fördelen för aktieägarna är att de får personer som har högre grad av möjlighet att påverka företagets värdeutveckling. Personer som kan agera på ett sådant sätt som syftar att driva aktievärdet, förklarar Peter Lundblad.

Aktieägarna och nyckelpersoner tjänar alltså på att det går bra för företaget. De vanliga anställda får däremot inte direkt glädje av framgångarna.

-Personalen i övrigt tjänar inte direkt på det här, däremot är det en förhoppning är i och med att företaget gynnas av en god utveckling så skapas det fler arbetstillfällen, säger Peter Lundblad avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.