Apoteken begränsar antalet personer som får vara inne i butikerna samtidigt.

Trottoarapotek prövas för riskgrupperna

Uppdaterad
Publicerad
Statliga apotekskedjan Apoteket testar nu trottoarapotek, för att personer som är över 70 år och i riskgrupper ska kunna knacka på och få hjälp med sina mediciner utan att behöva gå in i lokalen.

En särskild ringklocka har i veckan installerats på Apoteket AB:s apotek i Ulricehamn, och fungerar det bra kan lösningen finnas utanför fler butiker i den statliga apotekskedjan.

Men redan i dag finns flera sätt att få tag på sina läkemedel utan att behöva gå in, och det gäller på många av landets 35 olika apotekskedjor och enskilda apotek.

Många vägar till medicin

Att handla online är ett sätt, där släktingar kan hjälpa till med hjälp av fullmakt, om man själv inte har en dator.

Det går också bra att anhöriga med fullmakt hämtar ut medicin åt sina äldre, och Apoteket AB:s kommunikationschef vill tipsa om ytterligare en möjlighet för äldre med grannar och vänner som saknar en sådan fullmakt.

– Det räcker att de tar med äldres legitimation och deras egen legitimation till apoteket. Vet de bara namnet på medicinen och dosen så kan de hämta ut läkemedlen, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på Apoteket AB.

Plexiglas och begränsat antal kunder

Många apotek inför skyddsåtgärder inne i butikerna för att begränsa smitta. På Apoteket AB sätter man upp plexiglas nästa vecka i receptkassorna för att skydda både kunder och personal. Samtidigt ger man butikerna möjlighet att begränsa antalet kunder som är inne samtidigt.

Fast det viktigaste budskapet menar Markus Sjöqvist är att anhöriga, vänner och hemtjänst behöver se till att ingen över 70 ska behöva hämta ut sin medicin inne på ett apotek.

– Apotek samlar både friska och sjuka människor, och även om många över 70 har ändrat sina vanor så är det fortfarande för många som gör som de brukar, säger han.

En tidigare version av texten bar rubriken att trottoarapotek införs för alla över 70 år, detta stämmer inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet