Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och USA:s president Donald Trump under måndagens möte i Vita huset. Foto: AP/TT

Trump inför mötet med Orban: Har gjort ett bra jobb

Publicerad

USA:s president Donald Trump tog under måndagskvällen emot Ungerns premiärminister Victor Orbán i Vita huset. Trump berömde bland annat den ungerske ledaren för hur han hanterat migrationsfrågan och sade att han bevarat landet säkert, rapporterar AFP.

– Victor Orbán har gjort ett fantastiskt jobb på så många sätt, sa Trump till ett samlat pressuppbåd inför mötet i det ovala rummet, skriver AFP.

Trump beskrev den ungerske premiärministern som en ledare som respekteras i hela Europa.

– Antagligen lite kontroversiell precis som jag, men det är okej. Du har gjort ett bra jobb och du har bevarat ditt land säkert, sa Trump inför mötet.

Det var första gången Orbán besökte Vita Huset sedan 1998. Då var Bill Clinton president och Orbán mer av en liberal politiker. Sedan dess har han fått nobben av såväl republikanen George W. Bush som demokraten Barack Obama.

Ifrågasatt besök

På agendan stod samtal om bland annat handel, cybersäkerhet och energi, enligt en av Vita husets pressekreterare. Orban sade i samband med mötet i det ovala rummet att han är stolt över att stå jämte Donald Trump i kampen mot illegal invandring, terrorism och i beskyddandet av kristna samhällen runt om i världen.

Den ungerske premiärministern är en av få EU-ledare som stödjer Donald Trump och har beskrivit presidenten i hyllande ordalag. Orbán har bland annat visat sitt stöd för Trumps antiglobalism och beskrivit honom som ett fenomen och en ikon.

Bland Trumps motståndare finns däremot flera som ifrågasätter den ungerske ledarens besök. Flera demokratiska politiker har i ett brev uppmanat Vita huset att flytta fram mötet tills Ungern utvecklas i en mer demokratisk riktning och erkänner mänskliga rättigheter.

Även människorättsgrupper riktar kritik mot besöket, som beskrivs som ett stort misstag. Det kan ses som ett stöd till en ledare som ”framgångsrikt monterat ned demokratin” i sitt land, lyder resonemanget från organisationen Human Rights First.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer