Foto: SVT

Trump ingen favorit hos svenska partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) är inga stora fans av den blivande amerikanske presidenten Donald Trump. ”Jag kan beklaga att det blir Donald Trump just,” säger Åkesson. Löfven vill samtidigt inte dra förhastade slutsatser kring valutgångens påverkan på Sverige och världen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) är öppen med att det amerikanska presidentvalet inte slutade som han hade önskat. Han hade hellre sett Hillary Clinton än Donald Trump som USA:s president. 

– Vi ligger närmare varandra politiskt, det är inget att dölja, säger Löfven i kvällens Aktuellt.

USA-val 2016

Beredd på båda alternativen

Samtidigt säger han att Sveriges har förberett sig på att skapa en bra relation med USA:s blivande president, oavsett vilken av kandidaterna som skulle vinna. 

– Vi ska heller inte dra för långtgående slutsatser och hamna i någon panik här. Vi måste hantera situationen med lite is i magen.

Åkesson: Rejält slag mot eliten

Inte heller Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger sig vara nöjd med vem som nu tar plats i Vita huset.  

– Jag kan beklaga att det blir Donald Trump just som kanaliserar den här opinionen. Jag hade gärna sett en mer balanserad kandidat, men jag kan förstå strömningarna. 

– Det är ett rejält slag mot etablissemanget, den politiska eliten, den mediala eliten, den kulturella eliten, säger Åkesson i Aktuellt.

Sjöstedt lyfter fram Sanders kampanj

Den analysen delas också delvis av Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet. 

Sjöstedt menar att ojämlikheten i det amerikanska samhället har skapat en enorm vrede, mycket riktad mot etablissemanget, som Trump har lyckats fånga upp. 

– Den vreden kan riktas dels mot eliten, men kan också leda till att man driver en valrörelse som Bernie Sanders och kräver jämlikhet och rättvisa. Nu blev det i stället Trump som kunde exploatera det här, med främlingsfientlighet, kvinnohat, utspel mot muslimer och annat, säger Sjöstedt.

– Han har läst av den här vreden i det amerikanska samhället medan Hillary [Clinton] symboliserar eliten och makten.

Löfven: Vi ska avvakta

För Sveriges del ser statsminister Löfven en del frågetecken kring vad som nu väntas på den internationella arenan. 

Hantar upp den restriktiva och introverta handelspolitik som Trump har förespråkat, men som statsministern inte tror har så stora möjligheter att faktiskt bli verklighet på grund av de band som skapats genom den globala ekonomin. 

– Vi ska avvakta, det har gått en dag. Trump har inte varit så detaljerad i exempelvis den ekonomiska politiken. Hur ska han göra detta? 

– Nu måste den tillträdande administrationen förtydliga sin policy.

Oro för klimatets framtid

Han oroar sig också för Trumps vallöfte om att riva upp klimatavtalet från Paris och sänka USA:s ambitioner i klimatarbetet. Klimatfrågan är viktig för hela planetens framtid, säger Löfven. 

– Det vore otroligt allvarligt för det här är en otroligt viktig framtidsfråga för hela vår värld. 

Han vill få till en dialog med den nya amerikanska administrationen så snart som möjligt för att tydliggöra Sveriges syn i frågan, särskilt inom ramen för EU:s klimatarbete. 

– Vi måste prata mer om med USA är att det här är framtiden, här finns framtidens jobb med ny teknologi och nya produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet