– Sverige lider mycket, mycket svårt. Det är ett sätt att göra det, men alla tittar på alla andra och hittills gör nästan alla länder samma sak som vi gör. Om vi inte gjort det hade hundratusentals fler människor dött, säger Donald Trump under pressträffen i Vita Huset. Foto: TT/EPA/JIM LO SCALZO

Trump: ”Sverige lider mycket svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommenterade Sveriges hantering av coronaviruset natten mot onsdagen. Han menade att man i Sverige inte skulle utöva social distansering.– Det pratas om Sverige, men Sverige lider mycket svårt.Samtidigt rapporteras ett nytt mörkt rekord i USA med över 1800 döda.

Under presidentens dagliga presskonferens fick han en fråga om vad han skulle ge för råd till de länder som är emot social distansering. Då tog han upp Sverige som ett exempel.

– De är inte så många. Nästan alla som utövat det stänger nu ner. Storbritannien till exempel. Det pratas om Sverige, men Sverige lider väldigt svårt.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken, sa han.

Uppnå flockimmunitet

Trump syftade till att Sveriges strategi skulle vara att medvetet arbeta för att uppnå en flockimmunitet mot coronaviruset. Det är något som Folkhälsomyndigheten länge förnekat.

I Morgonstudion under onsdagen ifrågasatte statsepidemiologen Anders Tegnell vad Trump menar med ”flocken”.

– Jag vet inte vad han menar med det men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte.

Han passade också på att jämföra situationen i New York med den i Sverige.

– Nu ska man inte ta det här på allvar. Alla länder lider under det här. Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, sa han.

Rekordhög dödssiffra

Trump fick själv kritik för sitt agerande i början av coronakrisen, då han ansågs tona ner allvaret med viruset.

Men nu är större delen av landet nedstängt. Omkring 95 procent av den amerikanska befolkningen uppskattas vara berörda av uppmaningar att hålla sig inomhus och endast lämna hemmet för nödvändiga ärenden.

Det senaste dygnet över 1800 nya dödsfall registrerats i USA, det är den högsta siffran hittills.

Men enligt Donald Trump hade dödssiffran varit högre om de agerat som Sverige.

– Det är ett sätt att göra det, men alla tittar på alla andra och hittills gör nästan alla länder samma sak som vi gör. Om vi inte gjort det hade hundratusentals fler människor dött, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.