Tuff höst väntar när vårdskulden ska betas av

Publicerad

Det uppskjutna vården till följd av pandemin är omfattande i Sverige. Nu väntar en intensiv höst för regionerna att komma i kapp samtidigt som det ska finnas beredskap för eventuellt nya covid-19-utbrott.

– Det är ett tufft läge, säger Emma Spak, sektionschef för Sveriges kommuner och regioner.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen tecknade stadsepidemiolog Anders Tegnell en dyster bild av coronautvecklingen i världen. Totalt 30 miljoner människor har nu bekräftats smittade och närmare en miljon uppges avlidit till följd av covid-19.

– Tyvärr har vi inte sett peaken på den här pandemin. Antalet nya insjuknade fortsätter att öka. Det som såg ut som en viss stabilisering och nedgång får nu tolkas som en uppgång, säger Anders Tegnell, som betonar att det framför allt är i EU-länderna som ökningen nu sker.

”Tufft läge”

I Sverige uppges dock antalet nya bekräftade fall av smittade och avlidna – med undantag för gymnasieungdomar där en viss ökning av smitta har noterats – ligga kvar på i princip samma nivåer som de senaste veckorna.

Det har medfört att trycket på sjukhusen har minskat och att det nu rustas för att komma ikapp med den uppskjutna vården i landet under hösten.

– Det är ett tufft läge, säger Emma Spak, sektionschef för Sveriges kommuner och regioner.

Enligt Emma Spak har inflödet till specialistsjukvården varit lågt under pandemin. Även köerna till canceroperationer har varit lägre – något som bland annat tros bero på rädsla för smitta.

– Det finns en stor risk att vi har dolda behov av vård bland äldre och kroniskt sjuka. Därför är det viktigt för oss att understryka: Om man har behov av vård så ska man söka. Man ska inte avvakta, man ska ta kontakt med vården, säger hon.

– Vården är öppen för allting nu, inte bara pandemin.

”Stor utmaning”

Socialstyrelsen har lämnat förslag till Regeringen på åtgärder, något som nu ska ut på remiss.

Samtidigt har så kallade vårdlotsar, som har till uppdrag att samverka nationellt och identifiera de viktigaste områdena för insatser, införts.

– Det är viktigt nu att regionerna får långsiktigt bra förutsättningar för att jobba med det här, säger Emma Spak.

– På regionerna arbetar vi nu intensivt med att klara både beredskapen vid ytterligare covid19-utbrott och att ta hand om de vårdbehov som finns bland befolkningen. Och det här är en stor utmaning men med god samverkan kommer den här situationen att kunna hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.