Regeringen vill förändra EU:s handel med utsläppsrätter Foto: TT

Tuffare klimatkrav – men stålindustrin får stöd

Uppdaterad
Publicerad

Det måste bli dyrare för europeisk industri att göra klimatpåverkande utsläpp av koldioxid. Det anser Jytte Guteland (S) som just nu är en av huvudpersonerna i EU-parlamentets förhandlingar om ett nytt system för industrins utsläppsrätter.

Den här veckan ska EU-parlamentets ledamöter lämna in förslag på hur systemet för utsläppsrätter ska förändras. De flesta är överens om att det blivit för många och billiga utsläppsrätter och att EU:s system inte gett önskade minskningar av utsläppen. Svenska socialdemokraten Jytte Guteland samordnar och förhandlar för hela den socialdemokratiska partigruppen i miljöutskottet, och hon är därför en av de viktiga aktörerna inom EU.

– Jag vill att hela utsläppshandeln ska fungera bättre för att vi ska kunna uppfylla klimatavtalet från Paris. Det är viktigt att utsläppsrätterna är skarpare och därför färre, säger Jytte Guteland till SVT Nyheter vid ett besök på måndagen hos SSAB i Oxelösund.

Stålindustri under press

Just stålindustrin är under press i Europa. Flera europeiska stålföretag har varslat om neddragningar och nedläggningar. Både företagsledningar och fackföreningar inom stålindustrin anser att de utsätts för prisdumpning och orättvis konkurrens från kinesiska stålverk, som med sämre ekonomi på den kinesiska hemmamarknaden säljer överskottsproduktion inom EU.  Därför är det ett dilemma för socialdemokrater att nu föreslå hårdare och dyrare miljökrav på denna industribransch.

Företag som Svensk Stål SSAB anser dessutom att deras ståltillverkning har världens lägsta utsläpp av koldioxid, och tycker att hårdare krav riskerar att konkurrera ut deras tillverkning som då skulle ersättas av smutsigare kinesiska stålverk.

– Vi måste alla bidra i alla industribranscher efter Parisavtalet, men stålindustrin har en exceptionell situation i dag, därför besöker jag Oxelösund och lyssnar hur vi kan hjälpa industrin att klara det här, säger Jytte Guteland (S).

Helt ny teknik

Hon vill att den gratistilldelning som skett av utsläppsrätter till vissa industribranscher ska begränsas. Men stålindustrin ska också fortsättningsvis få fördelar eftersom produktion riskerar att flyttas ut från Europa, medan andra branscher ska räkna med tuffare krav och dyrare utsläppsrätter.

Jytte Guteland (S) stöder idéer som också Fredrick Federley (C) lagt fram om mer pengar till en innovationsfond för företag som vill ställa om till miljösmart produktion. SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall vill till exempel starta ett stort forskningsprojekt om att på sikt få fram helt ny teknik och mer klimatvänlig stålframställning med väte istället för kol.

Beslut tidigast i höst

I EU-parlamentet ska förslagen diskuteras under hösten, och sen blir det förhandlingar mellan EU-parlamentet och de olika regeringsländernas regeringar under 2017 för att anta nya regler om utsläppsrätterna. Men räkna med långa och komplicerade förhandlingar, eftersom flere regeringar anser att kraven på industrin inte kan skärpas när det råder en svag ekonomi i många EU-länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer