Tullen får 110 miljoner mer – ska förhindra vapensmuggling

Publicerad

Från och med nästa år kommer Tullverket att få 110 miljoner kronor mer i anslag. Tillskottet är ett resultat av de pågående budgetförhandlingarna mellan regeringen och Liberalerna.

– Vi ser de skjutningar och sprängningar som förekommer i landet idag, och vi vet att vapen och sprängämnen kommer utifrån. Så vi menar att tullen behöver mer resurser för att kunna förhindra att vapnen kommer in i landet, och därmed också förhindra att människor mördas, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

En ökning med 40 miljoner

Från och med 2020 är det alltså tänkt att Tullverket ska få 110 miljoner kronor om året mer i anslag, varav 40 miljoner är nya satsningar. Anslagsökningen ska vara permanent.

Den här ökningen finns i den kommande höstbudgeten, och är en del av Liberalernas pågående budgetförhandlingar med regeringspartierna.

– Den var lovad 70 miljoner, men genom att Liberalerna valt att prioritera rättsväsendets hela kedja så har vi fått upp summan till 110 miljoner, säger Nyamko Sabuni.

Mer personal

Vad ska pengarna användas till ?

– Det är Tullverket som vet bäst vad den behöver pengarna till, men det är klart att den behöver mer personal, den har många tullplatser att bevaka. Det behövs förmodligen teknisk utrustning för att arbeta effektivare.

Liberalerna vill också ge Tullverket utökade befogenheter för att kunna ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods.

– Jag tror att en hel del av de brott som vi ser i landet skulle kunna stävjas och stoppas om myndigheten fick större befogenheter och mer resurser för att fullgöra sitt arbete, säger Nyamko Sabuni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer