Spela klippet för att se gruppchefen Niklas Delin berätta om hur Tullverket stoppar narkotikan från att komma in i landet. Foto: Koll på knark/SVT

Tullverket: ”Vi gör beslag i princip varje pass vi jobbar”

Publicerad

Varje dag försöker smugglare föra in droger illegalt i landet. Niklas Delin, gruppchef på Tullverket i Malmö, berättar i serien Koll på knark om hur de arbetar med att stoppa införseln av narkotika.

Till sin hjälp har Niklas Delin sökhunden Zak som hjälper till att genomsöka fordon efter narkotika, vapen och ammunition. 

– Vi gör beslag i princip varje pass vi jobbar, säger han och fortsätter: 

– Det finns ingen teknisk utrustning som slår en hund. 

Cannabis vanligast 

Totalt gjordes 5 563 stycken beslag av narkotika i fjol, enligt statistik från Tullverket. Av de droger som tas i beslag står cannabis för den största andelen.  

Enligt statistiken togs 242 kilo cannabis och 684 kilo cannabisharts i beslag under 2018. 

– Cannabis är ett av de vanligaste preparaten som smugglas, framför allt när det kommer till större mängder, bekräftar Niklas Delin. 

Se hur Niklas Delin arbetar med att stoppa narkotikainförseln i klippet ovan. Serien Koll på knark går att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.