Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgan Hedin på Tullverket berättar att de stoppar allt fler försändelser av tramadol. Foto: Gunilla Fritze/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

“Medelsvenssons” köper smugglad tramadol på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har en markant ökning skett när det gäller tullbeslagen av tramadol. Det visar nya siffror som SVT tagit del av. Och kunderna skiljer sig åt, jämfört med de som vanligtvis köper narkotika.

– Tittar man över längre tid har både antalet beslag och mängderna i beslagen ökat. Och tramadol är den vanligaste substansen som vi tar bland de narkotikaklassade läkemedlen, säger Morgan Hedin som är analytiker på Tullverket.

Under de senaste tio åren har beslagen av tramadol ökat kraftigt, även om det varierar från år till år. 2010 beslagtogs runt 26.000 tabletter. Rekordåret 2017 var motsvarande siffra 970.000 och fram till och med oktober i år handlar det om 783.000 beslagtagna tabletter.

Fler kvinnor köper

Tramadol, som är ett narkotikaklassat läkemedel, tillverkas i bland annat Kina och Indien. Produkten packas om i flera mellaneuropeiska länder innan den når de svenska köparna.

Ett annat problem med tramadol är, enligt Tullverket, att substansen av många ses som ett harmlöst läkemedel som medelsvenssons enkelt köper via nätet.

– Det är helt andra än de som köper vanliga droger som kokain. När det gäller narkotikaklassade läkemedel är det hälften kvinnor som köper. Och de som köper finns i alla åldrar, säger Morgan Hedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet