Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För tio år sedan drabbades Fredrik av en autoimmun sjukdom. I början fick han tramadol utskrivet på recept av läkare mot sina smärtor. Nu köper han sin dos på internet. Foto: Foto: TT/SVT Design

Fredrik köper Tramadol illegalt över nätet: ”Lätt och smidigt”

Uppdaterad
Publicerad

En gång i kvartalet köper Fredrik narkotikaklassade läkemedel på nätet. Han gör det för att slippa smärta. Även om han vet att det är olagligt.

Fredrik fick för tio år sedan en autoimmun sjukdom som gör att han periodvis får svår smärta. I början fick han Tramadol utskrivet på recept av läkare. Efter några år gick han över till att köpa sin dos på internet.

– Det är lätt och smidigt och där ställs inga frågor eller krav på att man ska förklara sig, säger Fredrik och tillägger:

– När man är sjuk har man bara en tanke och det är att bli frisk. Då är det värt att prova allt, säger Fredrik.

Köper för eget bruk

Fredrik köper ett 20-tal Tramadoltabletter varje kvartal. Läkemedlet är starkt beroendeframkallande och det han gör är olagligt. De som köper narkotikaklassade läkemedel via kurir eller internet riskerar böter eller fängelse om de åker fast.

– Det räknas som narkotikasmuggling oberoende av om det är en stor eller liten mängd, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Han säger att man vid ett eventuellt åtal tar hänsyn till kvantitet och om införseln är för eget bruk eller försäljning.

– När det rör sig om maximalt 40–50 Tramadoltabletter blir det normalt dagsböter eller villkorlig dom, säger Jonas Karlsson.

”Medveten om att är fel”

Fredrik känner sig inte kriminell när han köper sin medicin på nätet.

– Nej, det gör jag inte. Fast man är väl medveten om att det är fel, men man tycker det är en mänsklig rättighet att inte ha ont.

Fotnot: Fredrik heter i verkligheten något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet