”Vi gör så gott vi kan”, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket region Syd. Foto: Polisen/SVT

Tullverket: ”Vi gör så gott vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket tycker att säkerheten är god vid Helsingborgs hamn, men konstaterar samtidigt att mycket droger kommer in i landet.

– Vi gör så gott vi kan, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket region Syd.

Ett fraktfartyg står vid en av liftarna som lastar av containrarna i hamnen.

Omkring 3 000 containrar passerar här varje vecka. Genom internationellt samarbete har tullverket lyckats få kännedom om några kokainlaster som skeppats från Sydamerika mot hamnen här. Det har en granskning av tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan avslöjat.

kokainvågen

I flera fall har tullen kunnat byta ut droglasterna och väntat på att en mottagare ska hämta kokain värt många miljoner, men trots spaning har drogerna lämnats. Ingen har åtalats enligt granskningen – bortsett från de två hamnarbetarna i Helsingborgs hamn som 2010 dömdes för inblandning i smugglingen av 106 kilo kokain.

”Alla försöker få in en fot i logistikkedjan”

Polisen misstänker att kriminella nätverk redan har personer som arbetar för hamnen – och lokala grossistföretag – för att kunna kontrollera smugglingen.

– Alla kriminella organisationer försöker få in en fot i logistikkedjan. Oavsett om det är Helsingborgs hamn, Sturups flygplats eller Arlanda flygplats så finns det alltid intresse att få in en fot, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket region Syd.

Öresundsbron primära vägen

Hamnarna används för insmuggling, men den primära vägen för både vapen och droger är Öresundsbron, säger han. Förra året beslagtog tullen närmare ett halvt ton kokain, varav en last på 300 kilo kom över bron. En annan på 95 kilo kom till hamnen i Göteborg.

Både tull och polis gör fler beslag av kokain – och allt fler som testas positivt av polisen för att ha använt kokain.

Betyder det att ni misslyckats med att stoppa kokainet som kommer till Sverige?

– Jag skulle inte vilja säga att vi misslyckas. Vi gör så gott vi kan utifrån resurserna vi har, säger Martin Petersson.

Räcker det?

– Uppenbarligen inte om det ökar.

Vad behöver ni göra för att bli mer effektiva?

– Det är upp till politiken att begränsa eller sätta ramarna för tullverkets arbete, säger han och hoppas på att regeringens kommande satsning på tullverket kommer att göra skillnad.

Han blickar över hamnområdet.

– Vi kommer att bli fler. Den satsningen i sig kommer att ge resultat att vi kommer beslagta mer narkotika och skjutvapen på gränserna framöver, säger Martin Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet