Demonstranter samlades och ropade slagord mot den iranska regeringen, där Zarif pekades ut som mördare och hycklare. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Tumult efter iranske ministerns tal i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad
Irans utrikesminister Javad Zarif är på charmturné i Norden. Målet är att vinna stöd kring det internationella avtalet om Irans kärnprogram, ett avtal som närmast havererat sedan USA hoppade av i fjol och skärpte sanktionerna. Där tror han sig kunna få hjälp av Sverige.

– Vi har verkligen uppskattat rollen som Sverige har spelat. Sverige har varit väldigt modigt, säger han till SVT:

Det var en leende Zarif som anlände till fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm, där han möttes av ordförande Jan Eliasson. De två har känt varandra i decennier, något Eliasson själv påpekade när han introducerade gästen. Då medlade Eliasson i Iran-Irak-kriget, där Zarif ingick i den iranska delegationen.

– Han var då 28 år gammal. Jag tänker inte säga hur gammal han är i dag men året var 1988, sade Eliasson.

Mindre lättsam var tonen utanför Sipris kontor. Demonstranter hade där samlats och ropade slagord mot den iranska regeringen, där Zarif pekades ut som mördare och hycklare. Flera av demonstranterna vittnade om hur de själva fängslats i Iran, eller om anhöriga som avrättats.

 Zarif avfärdade under sitt tal blankt demonstranterna, som enligt honom inte representerar iranska folket.

Berömmer Sverige

Zarif är i Sverige för ett två dagar långt besök. Han kommer direkt från Helsingfors och nästa på reserutten är Norge. Syftet är att tala för Irans sak i fråga om det internationella avtalet om Irans kärnavtal (JCPOA) som slöts 2015.

Avtalet har i det närmaste havererat sedan USA i fjol lämnade avtalet. Som en följd har de ekonomiska sanktionerna mot Iran skärpt, och den iranska ekonomin lider svårt.

Irans hopp står därför till Europa, men europeiska aktörer drar sig för att stöta sig med USA. Zarif framhåller att EU inte lever upp till sina åtaganden när man avstår från handel med Iran.

– Sverige gör mycket bra i form av vad man säger, men man måste också implementera, säger han till SVT.

Kan hejda dödsstraff

I tisdags träffade Zarif Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). De diskuterade bland annat kriget i Jemen och mänskliga rättigheter i Iran, något Zarif grillades om av publiken på Sipri.

De två ministrarna ska också ha diskuterat den dödsdömde svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalalis öde. Zarif framhåller att Djalali dömts för samröre med Israel i en domstol, men de två ska samtidigt ha diskuterat möjligheten att hejda dödsstraffet.

– Vi gör vårt bästa för att på humanitär grund se om dödsstraffet mot herr Djalali kan skjutas upp, men han har anklagats för flera allvarliga brott, säger Zarif.

Tumult efter talet

När Zarif lämnade Sipri efter föreläsningen utbröt tumult och flera av demonstranterna greps. Minst två ska ha skadats vid ingripandet.

Bland demonstranterna fanns flera anhängare av iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin (MEK). På 80-talet stred MEK på Iraks sida – mot Iran – i kriget mellan de två länderna, något Zarif också påtalade i sitt tal. Demonstranterna säger sig vilja utmana regeringen i iranska val.

– Du borde fråga Zarif om de kan göra ett val där de mäter hur mycket röster de har, mot hur många röster vi har, säger demonstranten Adel Ramtini till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Djalali

Mer i ämnet