Foto: SVT

Höga halter tungmetaller i gröt och välling

Uppdaterad
Publicerad

Nya laboratorieanalyser visar att det fortfarande finns höga halter av tungmetaller i Barngröt och välling. Det kan räcka med tre portioner om dagen för att komma upp i blynivåer som kan påverka hjärnans utveckling.

För två år sedan slog svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. När Testfakta nu analyserat 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.

Lägre IQ

I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter.

För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling. Fyra portioner av vällingen från EnaGo ger en dos i samma nivå.

EnaGo:s vd Kristina Kallur är förvånad över att deras produkter innehåller högre halter tungmetaller än de andra som undersökts.

-Vi kontrollerar själva kontinuerligt att allariktlinjer som finns följs. Men nu måste vi fortsätta söka alternativa råvaror, säger hon till Testfakta.

Förutom bly ger vällingen från Ena Go och några av Sempers produkter ett högt intag av arsenik. Vid tre portioner hamnar intaget över de rekommendationer som finns för vuxna, om man ser till hur gränsvärdet för arsenik i dricksvatten räknats fram.

–Man kan inte jämföra barnmat med dricksvatten. Vi har länge efterfrågat särskilda gränsvärden för barnmat hos Livsmedelsverket. Samtidigt försöker vi själva begränsa tungmetaller i våra råvaror och arbetar med att hitta rismjöl som innehåller ännu lägre halter av just arsenik, säger Malin Westling, kommunikationschef på Semper.

”Halterna måste ned”

– Jag tycker inte att det är okej, vi ska inte behöva ha sådana här ämnen i barnmaten. Halterna måste ner, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hon menar dock att det inte är fröbjudet att sälja sådana här produkter.

– Nej. Även om intaget kan hamna över EFSA:s riktmärken för hur mycket man kan äta per kilo kroppsvikt så överskrider tillverkaren inget gränsvärde här, säger Emma Halldin Ankarberg, som dock anser att man kan fortsätta ge sitt barn gröt och välling.

– Jag tycker inte man behöver välja bort det, men man bör inte ge barnet mer än tre portioner gröt eller välling per dag utan se till att variera kosten. Man kan också byta märke då och då för att minska risken för att fastna vid en produkt som har alltför höga halter, säger Emma Halldin Ankarberg.

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har ALS Scandivia AB:s laboratorium i Luleå analyserat innehållet i 14 olika välling- och grötprodukter för barn.

Produkterna inhandlades från olika livsmedelsbutiker i Stockholm och Göteborg under november och december månad.

Laboratoriet mätte innehållet av ämnena arsenik, kadmium, bly och kvicksilver.

Analyserna gjordes av produkterna i outspädd form, alltså av pulvret.

Utifrån de spädningsanvisningar som finns angivna på paketen har Testfakta tillsammans med laboratoriet sedan räknat fram vad värdena blir per kilo utspädd produkt och portion.

Eventuella metaller i dricksvattnet har inte räknats in i redovisningen av värdena för den utspädda produkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.