Amnesty fick hård kritik för sin egen hantering av rasism när de stöttade Black lives matter-protesterna. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Turbulent Amnesty innan Lindenfors avgång

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors avgår omedelbart kom efter en lång tid av turbulens inom organisationen. Anställda har vittnat om rasism och Lindenfors har själv tidigare konstaterat att de misslyckades med att hantera den strukturella rasismen.

– Vissa menar också att ”n-ordet” har använts internt på arbetsplatser, säger Parul Sharma, ordförande för Svenska Amnesty, till SVT Nyheter.

Både Aktuell Hållbarhet och Amnesty Press har beskrivit hur människorättsorganisationen svenska del kritiserats starkt under året som gått. Flera anställda har vittnat om rasism inom Amnesty.

När Amnesty på sitt Instagramkonto den 2 juni i år lade ut en bild på Black lives matter-rörelsens symbol startade en debatt i kommentarsfältet om att Amnesty bör se till hur de själva hanterar rasism.

”Har misslyckats”

I sitt inlägg på Amnestys hemsida den 5 juni skrev Anna Lindenfors att hon är tacksam över att kritiken lyfts.

”Jag och ledningsgruppen för Amnesty Sverige är smärtsamt medvetna om att vi som ledning har misslyckats med att hantera den strukturella rasismen och att vi har medarbetare som upplever diskriminering på vår arbetsplats”, skrev Lindenfors.

Konsultfirmor anlitades för att se över bland annat hur man hanterar anmälningar om diskriminering och trakasserier. Beslut togs också om att göra en översyn av ledningen för att se om den bättre kan spegla olika perspektiv och erfarenheter.

Parul Sharma är ordförande för Svenska Amnesty och den som under onsdagen meddelade Lindenfors avgång i ett uttalande på hemsidan.

– Ja, vi har utmaningar. Vi har medarbetare och före detta medarbetare som berättat om att de har utsatts för rasism, säger hon till SVT Nyheter.

På vilket sätt? 

– Som jag har förstått är det strukturell rasism som de upplever att de har utsatts för. Vissa menar också att ”n-ordet” har använts internt på arbetsplatser och att diskriminering utgör en stor problematik i arbetsmiljöfrågor.

Enligt en källa som Aktuell Hållbarhet intervjuat har högt uppsatta personer använt n-ordet och skyddats av ledningsgruppen.

 – Problemen med rasism på Amnesty är allvarliga. Det handlar absolut inte om enstaka misstag eller fel som har begåtts, säger källan till tidningen.

Bryta exkluderingen

Anledningen till ledarbytet uppger Parul Sharma att styrelsen har en annan uppfattning än generalsekreteraren i flera olika frågor.

Är rasism en delförklaring till att Lindenfors får gå?

– Jag skulle säga att det är de utmaningar som Amnesty står inför. Delvis rasismen vi står inför, aktivt jämlikhetsarbete vi drog igång 2018 för att det fanns upplevelser av rasism på arbetsplats. En stor omorganisation och att vi har ekonomiska utmaningar. Det är väl de tre aspekterna. Jämlikhetsarbetet – att bryta ner den strukturella rasismen som många har upplevt. Och exkluderingen, säger Parul Sharma.

SVT har efter beskedet om hennes avgång sökt Anna Lindenfors som lämnat beskedet att hon inte vill kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.