Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den inhemska turismen i Sverige minskade med 50 miljarder kronor under pandemimånaderna 2020, jämfört med samma period året innan. Det motsvarar en minskning med över en fjärdedel, enligt beräkningar från branschorganisationen Visita.

Visitas beräkningar är gjorda utifrån data från SCB och Tillväxtverket och visar att över 100 000 människor i besöksnäringen förlorat jobbet, varslats eller permitterats sedan pandemins start.

Enligt Visita har den svenska hotellbranschen tappat två av tre intäktskronor och omsättningen för landets restauranger har mer än halverats. Och läget har blivit än värre i och med den senaste tidens tuffare restriktioner och alkoholstopp efter klockan 20:00.

Coronapandemin

– Det blir allt tuffare ju längre tiden går. Både jobb och företag tar stryk nu, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

”Krävs pengar på kontot”

I kontakten med sina medlemmar har Visita fått vittnesmål om väldigt långa utbetalningstider för de utlovade stöden.

Det finns en frustration över att det utlovade förlängda permitteringsstödet inte ens går att söka, vilket gör att bristen på likviditet är akut, enligt Visita. Omställningsstödet blev möjligt att söka i dag, torsdag, och enligt regeringen är handläggningstiden en vecka.

Visita menar att det inte går att betala löner med regeringens löften, utan det krävs pengar på kontot.

– Stöden måste ut snabbt. Här och nu, säger Jonas Siljhammar.

Se hela reportaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet